Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Politiek buigt zich over voedselfraude

27 feb 2013
  •  
leestijd 1 minuten
paardenvlees_05.jpg
Het gesjoemel met voedsel beperkt zich niet tot paardenvlees en eieren. De Tweede Kamer gaat er binnenkort over in debat, maar de Consumentenbond heeft de afgelopen jaren veel meer vormen van voedselfraude geconstateerd.
Etiketten
,,In onze onderzoeken komen wij veelvuldig producten tegen waarmee gesjoemeld is of waarvan het etiket niet klopt. Zo bleek uit onze tests dat er zonder vermelding water is toegevoegd aan kipfilet, ham, zalm en paling'', aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Hij kent nog meer voorbeelden.
'Voedseldebat'
Het voorstel van D66-Kamerlid Gerard Schouw voor een ,,groot voedseldebat'' kreeg dinsdag veel bijval in de Kamer. ,,Na het paardenvleesdebacle lijkt er met de eierenfraude weer een nieuw schandaal bijgekomen. In een debat moet duidelijk worden hoe het kabinet de vervalsing van etiketten en labels gaat aanpakken, waardoor het voorliegen van mensen over voedsel tot het verleden gaat behoren'', aldus D66.
Kantines
Den Burger Food uit Vught meldde dinsdag dat de Radboud Universiteit tot voor kort lasagne met paardenvlees serveerde, net als mogelijk een aantal andere Nederlandse campus- en bedrijfskantines. Het bedrijf kocht de lasagne in bij de Franse producent Comigel. Dat bedrijf produceerde ook de Euroshopper-lasagne die onlangs teruggeroepen werd.
Nauwelijks producten terug naar winkel
Overigens blijkt dat consumenten nauwelijks producten terugbrengen die uit de schappen werden gehaald omdat er paardenvlees in zat. Bij Albert Heijn werd nauwelijks Euroshopper-lasagne geretourneerd, sinds bijna 2 weken geleden werd vastgesteld dat er paardenvlees in was verwerkt.
ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar