Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Politiebonden roepen op tot vuurwerkverbod

21 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vuurwerk sterretjes 930x520
De politiebonden ACP en NPB dringen aan op een vuurwerkverbod. Ze vinden dat het kabinet een verbod op het vuurwerk moet heroverwegen, zo laten ze maandag weten.
De vakbonden verwijzen naar een eerdere brief van het kabinet waarin het aangeeft te kijken naar ,,andere maatregelen'' als de bestaande niet leiden tot verbetering. ,,Kijk naar het enorme vuurwerkgeweld van afgelopen jaarwisseling en je kunt moeilijk van een verbetering spreken'', stelt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Meer vuurwerkincidenten

In de landelijke rapportage over deze jaarwisseling staat dat politiemensen meer dan twee keer zo vaak met fysiek geweld te maken kregen als het jaar daarvoor. Het totale aantal incidenten groeide met 10 procent en het aantal incidenten als gevolg van vuurwerk met 17 procent, stellen de bonden.
De effecten van vuurwerkvrije zones of hogere strafeisen werken volgens hen onvoldoende. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

gypsyjoy
gypsyjoy13 mei 2019 - 13:45

hou eens op met al die troep de lucht inschieten.....en dan wel afval scheiden..?...vreemd. Mijn hond zou gebaat zijn met tenminste vuurwerk zone's, die durft 2 maanden voor en na oud/nieuw de straat niet op. Okee, 1 nacht moet kunnen, maar maanden lang??? Absoluut niet!!

endemion
endemion24 jan 2019 - 16:04

Het probleem is juist het vuurwerkverbod dat er al is. Als dat verbod er niet was had je ook geen agentjes die zaken lopen te escaleren met pogingen tot roof (boetes), slavenarbeid (taakstraffen) ed. En dan klagen dat er agressie optreed.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer22 jan 2019 - 1:29

Hoeveel doden onstaan er door het drinken van alcohol?
Pak de relschoppers aan,niet het vuurwerk. 

2 Reacties
Pjotr48
Pjotr4822 jan 2019 - 11:05

Blijf bij het onderwerp. 

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer22 jan 2019 - 11:16

Is vuurwerk gevaarijk? Nee.
Is vuurwerk in  combinatie met alcohol gevaarlijk? Ja

agraus
agraus21 jan 2019 - 17:47

Vuurwerkverbod: helemaal mee eens!!!!!!!Nadenken over alternatieven ( moeilijk). Verder: hoe moet het dan met controle, handhaving, zwaardere straffen?

Appie123
Appie12321 jan 2019 - 14:42

Het probleem zit hem niet zozeer in het product, maar in de gebruiker. We gaan toch ook de messen niet verbieden omdat er aantal mensen zijn die deze gebruiken om een moord te plegen ipv de boterham te smeren.
Een verbod is zeer moeilijk te handhaven, sterker nog, dit werkt het gebruik van zwaar/gevaarlijk vuurwerk in de hand. Het alternatief zou zijn centraal georganiseerde shows, half Nederland dronken achter het stuur om van/naar deze show te gaan. Grote massa`s dronken mensen bij elkaar op 1 plek, met daartussen ongetwijfeld een paar relschoppers. Dat wordt vast een succes........

Nederland telt momenteel 350 gemeenten, maar er zijn wel meer dan 7000 plaatsen, terwijl ons land momenteel ongeveer 180 gecertificeerde pyrotechnici kent. Het is dus niet eens mogelijk in elke gemeente een show te organiseren, laat staan in elke plaats.

Dimpy
Dimpy21 jan 2019 - 12:50

Ik sta hier volledig achter, maar dan nog heb je een probleem, want waar halen jullie zoveel controleurs vandaan, die bv. de grenzen controleren ? Want je kan op je vingers natellen dat er dus vuurwerk gekocht gaat worden in de naburige landen, En wat te denken van het online opsturen van vuurwerk ? Het zou beter zijn dan voor heel de EEG een vuurwerkverbod  te promoten (wat dus nooit lukt) . Maar ja het probleem blijft ten alle tijden bestaan, want onze Aziatische vrienden hebben dus gewoon lak aan onze wetten en regeltjes, en sturen vrolijk hele pakketten vuurwerk op naar de klant. En dan nog de controleurs op het afsteken ervan......ik wil dit nog wel eens zien gebeuren.

2 Reacties
honda98
honda9821 jan 2019 - 14:09

ik ben het volledig met je eens,een vuurwerk verbod is inder daat moeilijk te hand haven,

endemion
endemion24 jan 2019 - 16:13

Belangrijker nog, wie ben jij of Dimpy of wie dan ook om een ander mens; je gelijke iets op te gaan leggen waar hij/zij wellicht niet mee instemt!?
Als je zo graag vrijheid inlevert waarom sluit je jezelf niet gewoon met oud en nieuw op ergens waar je geen last hebt van vuurwerk!