Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Politie waarschuwt voor oplichting via vacaturewebsites

16 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
nepvacatures 930 bron LMIO
Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) waarschuwt voor oplichting via vacaturewebsites. Het gaat om sites die werkzoekenden lokken met lucratieve online banen. Sollicitanten moeten echter hun bankrekening ter beschikking stellen, waar vervolgens frauduleus verkregen geld op wordt gestort. 
Volgens het meldpunt van de politie wordt sollicitanten gevraagd om met het geld bitcoins te kopen. "De betreffende websites zien er professioneel uit, echter een baan waarbij je de bankrekening van jezelf moet gebruiken om geld op te laten storten en dat vervolgens omzetten in bitcoin is natuurlijk géén normale zaak", stelt het LMIO. De poltie raadt slachtoffers aan contact op te nemen met hun eigen bank en naar de politie te gaan om aangifte te doen.

Medeplichting aan witwassen

Wie hier aan meedoet, maakt zich mogelijk schuldig aan een strafbaar feit, namelijk (schuld)witwassen, aldus de politie. "Zeker ook als de beloning van 'werkzaamheden' inhoudt dat je een bepaald percentage mag inhouden op het bedrag wat op je bankrekening is gestort."
Websites die deze vacatures aanbieden zijn volgens het LMIO:

hxxps://amtrade-werk.nl
www.handelen-live.nl
www.crypto-werk.nl
www.bewegen-online.nl
Er zijn door het LMIO maatregelen genomen waardoor de betreffende websites neergehaald zullen worden. De websites zijn inmiddels toegevoegd aan de lijst 'malafide handelspraktijken'  op politie.nl.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!