Kassa

Politie waarschuwt voor nieuwe oplichtingstruc: "Bestaande webshops worden nagemaakt"

01-08-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
150199 keer bekeken
  •  
politie_nepwebshops_20220801

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie signaleert de laatste tijd een nieuwe trend in de wereld van online oplichting. Oplichters imiteren steeds vaker bestaande webshops en zetten om de haverklap nep-webshops online waarop ze de namen, logo's en soms zelfs de adresgegevens van échte webshops misbruiken. Zo hopen ze vertrouwen te wekken. Klanten zijn hun geld kwijt en krijgen bestellingen nooit geleverd.

Deze vorm van internetoplichting kun je met een beetje inbeeldingsvermogen beschouwen als een variant van spoofing. Door het misbruiken van bestaande bedrijfsnamen en -logo's meten oplichters zich immers de identiteit van de getroffen webshops aan.

Deze oplichtingstruc bestaat natuurlijk al langer, maar de politie constateert de afgelopen maand een opvallende stijging wat dit soort nep-webshops betreft.

In de afbeelding boven dit artikel zie je een voorbeeld van zo'n nep-webshop. Deze malafide vervalsing doet zich voor als de webshop van elektronicaketen Expert, maar de domeinnaam Expertoutlet.nl is in werkelijkheid van oplichters. Voor deze webshop heeft de politie op vrijdag 29 juli 2022 gewaarschuwd: klanten krijgen geen enkele bestelling geleverd en zijn hun geld kwijt.

Hoe gaat deze vorm van oplichting in zijn werk?

Malafide handelspartijen zetten een website op die qua naam en uiterlijk erg veel lijkt op de website van een gerenommeerd en bekend bedrijf, vaak grote(re) webshops. Ze misbruiken het KvK-nummer, btw-nummer en de contactgegevens van het bonafide bedrijf.

Door de vertrouwde 'look and feel' raken sommige consumenten in de veronderstelling dat zij een product kopen bij een legitieme partij. Uiteraard is dit niet het geval, al kom je daar pas achter als het te laat is.

Je kunt vaak alleen maar betalen via iDEAL, en het geld gaat doorgaans naar een buitenlands rekeningnummer. De oplichters achter dit soort nep-webshops zitten vermoedelijk niet eens in Nederland, ook al wordt die indruk gewekt. Als er geen andere betaalmogelijkheden worden geboden, is dat reden om je eens stevig achter de oren te krabben en te overwegen of het niet beter is om in het geheel af te zien van het plaatsen van een bestelling.

Beperkt aanbod, verdacht lage prijzen

Waar je wél op kunt letten, zijn zaken als de prijzen en de variëteit van het aanbod. Sommige nep-webshops hebben een uitgebreid assortiment, maar veel van dit soort namaaksites plaatsen doorgaans slechts enkele artikelen.

Zijn er in een webshop bijvoorbeeld slechts tien artikelen te koop? Dan is de kans levensgroot dat je niet met een bekende, bona fide handelspartij van doen hebt, ook al worden zaken als logo's, contactgegevens en bedrijfsnamen van bestaande webshops misbruikt.

Dan de prijs. Dergelijke webshops hopen vaak misbruik te maken van de hebberigheid van potentiële slachtoffers. Om die reden wordt het – niet-bestaande – aanbod regelmatig voorzien van prijzen die in alle redelijkheid écht te laag zijn.

De politie noemt een loungebank met een prijs van 79 euro als voorbeeld, net als een Big Green Egg-barbecue voor 129 euro, terwijl deze in werkelijkheid een cataloguswaarde van circa 1500 euro heeft. Tsja. Dat kan natuurlijk onmogelijk kloppen, dat is simpelweg te mooi om waar te kunnen zijn.

Ook Kassa waarschuwde onlangs voor dit soort valse webshops. Hieronder twee voorbeelden. Het artikel gaat verder na onderstaande links.

Waar kun je nog meer op letten?

Allereerst is het verstandig om nooit zomaar via Facebook te kopen. Iets kopen via links die als gesponsorde Facebookadvertenties onder de aandacht worden gebracht, leidt niet zelden tot enorme teleurstellingen, zeker als je er klakkeloos op vertrouwt dat een webshop die op Facebook adverteert automatisch te vertrouwen is.

Of je gaat in zee met dropshippers en betaalt vervolgens véél te veel voor waardeloze rommel die je op eigen kosten naar China terug moet sturen, wil je in aanmerking komen voor een terugbetaling. Maar de kans is ook aanwezig dat je bij een malafide webshop belandt en je helemaal niks geleverd krijgt.

De domeinnaam van een website zegt niet altijd iets over de betrouwbaarheid. In de voorbeelden hierboven was bijvoorbeeld sprake van Wehkamp-deals.nl en Grouponbenelux.nl. De namen 'Wehkamp' en 'Groupon' worden weliswaar gebruikt, toch zijn deze sites geen eigendom van deze bedrijven.

Soms worden er héle kleine, subtiele wijzigingen in de domeinnaam aangebracht. In het geval van GrouponbeneIux.nl is het in theorie mogelijk om de 'l' uit 'lux' te vervangen door een hoofdletter 'i'. Het verschil is nauwelijks waarneembaar. Deze vorm van 'domeinnaamkaping' staat bekend als typosquatting.

Daarnaast loont het om recensies te lezen. Google gewoon op '[url website] + ervaringen' (met andere woorden, 'Grouponbenelux.nl ervaringen') en kijk of je iets vindt. Op sites als TrustPilot vind je doorgaans veel informatie over gevestigde, bestaande webshops, óók als klanten ontevreden zijn. Vind je helemaal geen recensies? Nou, goed, alle webshops moeten ergens beginnen, maar dan kan er desalniettemin op wijzen dat je met een malafide webshop van doen hebt.

Controleer ook hoe lang een domeinnaam online staat. Voor domeinnamen eindigend op .nl kun je terecht bij SIDN, zij hebben een zoekmachine voor domeinnamen. Typ de url in en je tovert in een handomdraai wat informatie tevoorschijn, zoals wie de houder van de domeinnaam is en wanneer de domeinnaam is geregistreerd. Is dat zeer kort geleden, en is er niks over de eigenaar bekend? Dan is het opletten geblazen.

Voor domeinnamen eindigend op andere extensies kun je gebruik maken van de Whois Lookup van DomainTools. Dat werkt eigenlijk volgens hetzelfde principe: voer de url in en je krijgt gedetailleerde informatie te zien. 

En tot slot: gebruik je gezond verstand en houd er rekening mee dat zaken die te mooi zijn om waar te kunnen zijn, in praktisch alle gevallen simpelweg niet kunnen kloppen.

Bron: Landelijk Meldpunt Internetoplichting

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Susabh
Susabh31 mei 2023 - 17:52

Ik heb ook wat geld verloren aan een nepmakelaar online. Ik kreeg mijn geld terug via de transacties die ik deed van mijn bankrekening naar mijn Binance-account en vervolgens stuurde ik het geld naar de portemonnee die toebehoorde aan de oplichters. Ik kreeg mijn verloren geld terug met de hulp van het bedrijf genaamd Amendall.net. Ik dacht al dat ik het geld kwijt was totdat Amendall Recovery Company me hielp mijn verloren geld terug te krijgen.

kindseydav
kindseydav14 mei 2023 - 0:54

Ik plaats zelden beoordelingen, maar ik doe dit vanwege wat Yt7crackersz@gmail.com voor mij heeft gedaan. Yt7crackersz-services hielpen bij het terugkrijgen van mijn gestolen USDT ter waarde van $ 276.000 USDT. Ik ben het kwijtgeraakt aan een investeringszwendelplatform; Ik heb alle transacties en verwijzingen aan hem gemeld en het was een wonder om al mijn geld terug in mijn portemonnee te zien. Ik vertelde dit aan andere mensen die waren opgelicht en de meesten kregen hun cryptocurrency terug. Yt7crackersz-services werken en ze rekenen redelijk. is ook beschikbaar op WhatsApp +1 401 29 3 65 57

kindseydav
kindseydav14 mei 2023 - 0:54

Ik plaats zelden beoordelingen, maar ik doe dit vanwege wat Yt7crackersz@gmail.com voor mij heeft gedaan. Yt7crackersz-services hielpen bij het terugkrijgen van mijn gestolen USDT ter waarde van $ 276.000 USDT. Ik ben het kwijtgeraakt aan een investeringszwendelplatform; Ik heb alle transacties en verwijzingen aan hem gemeld en het was een wonder om al mijn geld terug in mijn portemonnee te zien. Ik vertelde dit aan andere mensen die waren opgelicht en de meesten kregen hun cryptocurrency terug. Yt7crackersz-services werken en ze rekenen redelijk. is ook beschikbaar op WhatsApp +1 401 29 3 65 57

kindseydav
kindseydav14 mei 2023 - 0:50

Ik plaats zelden beoordelingen, maar ik doe dit vanwege wat het herstel van Yt7crackersz@gmail.com voor mij heeft gedaan. Yt7crackersz-services hielpen bij het terugkrijgen van mijn gestolen USDT ter waarde van $ 276.000 USDT. Ik ben het kwijtgeraakt aan een investeringszwendelplatform; Ik heb alle transacties en verwijzingen aan hem gemeld en het was een wonder om al mijn geld terug in mijn portemonnee te zien. Ik vertelde andere mensen die waren opgelicht over Yt7crackersz, en de meesten kregen hun crypto's terug. Yt7crackersz-services werken en ze rekenen redelijk. is ook beschikbaar op WhatsApp +1 401 29 3 65 57

Susabh
Susabh13 mrt. 2023 - 19:11

Enkele weken geleden verloor ik ook wat geld aan een niet-gereguleerde makelaar. Ik kreeg mijn geld terug via de transacties die ik deed van mijn bankrekening naar mijn coinbase-account en vervolgens stuurde ik het geld van coinbase naar de portemonnee die toebehoorde aan de oplichters met behulp van een terugboekingsbedrijf genaamd Amendall /\ .net. Ik dacht dat ik het geld kwijt was totdat Amendall Recovery Company me hielp mijn verloren geld terug te krijgen. Ze zijn erg goed en snel in het recupereren van verloren geld van al die online oplichters.

McBussloo
McBussloo3 aug. 2022 - 14:12

Zo nieuw is deze manier van oplichten niet. Dit speelt al meer dan 10 jaar. De hardwerkende ondernemers achter de echte sites werden er hopeloos van omdat slachtoffers van de oplichter bij hen verhaal kwamen halen! John van den Heuvel heeft toen de man achter deze sites opgezocht in Venezuela. Deze man is later uitgezet naar Nederland en gearresteerd en veroordeeld. Meer dan eens zelfs, hij bleef in herhaling vallen. Is deze man wellicht weer op vrije voeten? Als ik kijk welke fantasienamen gebruikt worden bij de registratie van de domeinen zou je bijna denken van wel. Al zou het ook een copycat kunnen zijn. Ik zie trouwens dat expert-outlet.nl sinds 2 augustus ook geregistreerd is. Dit keer volledig anoniem.

Andre D
Andre D2 aug. 2022 - 8:37

Ook de website van het Algemeen dagblad wordt nagemaakt. Link naar crypto aanschaf

Rob Petrie
Rob Petrie2 aug. 2022 - 7:12

Zelf gebruik ik altijd als eerste controle 'FRAUDE DETECTOR', dat is een website waarop je het webadres in kan vullen van de winkel waar je wat wilt kopen, vervolgens geeft deze check dan aan of de winkel te vertrouwen is. Zelf ga ik alleen maar voor een groen licht. Een echte aanrader, kijk zelf maar eens: https://fraud-detector.nl/betrouwbaarheid-website-testen/

clearmaker
clearmaker1 aug. 2022 - 22:27

Ja, niet iedereen is expert direct te zien of een website bonafide is of niet Vaak kun je het zien aan de URL die niet overeenkomt met de URL van de gerenommeerde webshop Tevens kun je het soms zien door op een link te gaan staan (alle linken controleren) en kun je in de meeste browsers links onderin zien dat een link verwijst naar een andere URL Ik weet wel een redelijk goede oplossing, maar of de moderators van Kassa dat goed vinden? Meld jezelf aan als lid bij cashbackkorting.nl, de naam zegt het al, voor bijna alle aankopen van bekende webshops via hun linken krijg je daar cashback, of terwel een percentage geld terug in account welke je kunt opsparen en later laten uitbetalen op jou bankrekening Dit bedrijf bestaat al sinds 2009 en heeft miljoenen leden, het is in bedrijfsbelang dat leden naar de juiste webshop gestuurd worden, omdat het bedrijf daar óók een percentage voor krijgt en je verdient zo zelf óók een percentage van jou aankoop terug Denk niet als je via google zoekt naar een webshop dat je 100% zeker naar een bonafide URL verwezen word, zie in het verhaal het voorbeeld van Justitie de URL GrouponbeneIux.nl waar de L gewijzigd is in hoofdletter i . google verwijderd dit soort malafide web URLs pas als er klachten over komen. En doorgaans kun je bij bonafide webshops tevens met creditcard en soms paypal betalen wat verzekerd aankopen doen betekend, malafide webshops bieden dit niet, want paypal en creditcard maatschappijen halen wereldwijd aankoopbedrag terug

Gerardus1942
Gerardus19421 aug. 2022 - 10:37

Waarom geen telefoon nr. waarop je vraag kan stellen .

djfox741
djfox7411 aug. 2022 - 10:24

Als er een app is van een winkel/webshop dan lijkt mij dat dan een veiligere en betere optie om die dan te installeren want deze kunnen ze alleen niet makkelijk manipuleren.

1 Reactie
JohnLast
JohnLast1 aug. 2022 - 15:48

Die tijd komt wel om een app te maken met een gelijkende naam .

wim koelewijn
wim koelewijn1 aug. 2022 - 10:21

Ach...de meeste spullen zijn gewoon in de winkel te koop stop of reduceer gewoon zoveel mogelijk internetaankopen. Risico is dan grotendeels opgeheven....

Jaap Rotterdam
Jaap Rotterdam1 aug. 2022 - 10:21

Heel goed, koop nooit iets wat je op facebook ziet, en nergens anders. Heb ik al zo vaak gezien, bij de reguliere zaak even checken, meestal hebben, en kennen ze het niet eens. Niet op facebook letten. Je tuint erin! Zo ook met allerlei ongevraagde reclames die je in je mail box te zien krijgt. Niet op reageren. Ook niet wat je op google bij zoeken bovenaan staat, wordt voor betaald. Gebruik je gezonde verstand, en kijk verder dan je neus lang is.

rgwrgw
rgwrgw1 aug. 2022 - 10:09

het zal niet lukken om iedere kijker, expert te maken in het herkennen van oplichting e.d. Het is een slechte zaak dat de politie kennelijk nog steeds niet in staat is, om de foute sites offline te krijgen of ook een app te maken die helpt bij het onderscheppen van onbetrouwbare websites zoals sommige anti-virus ontwikkelaars doen. De overheid blijft in gebreke. Nu blijft de overheid heel vaak in gebreke. Neem de toeslagenaffaire, jeugdzorg, etnisch profileren, medicijn gezeur en in het algemeen 'de zorg als business' en vele andere zaken waarbij een weggestemde premier kans ziet om op zijn plek te blijven, terwijl we deze vieze luier, dringend moeten verschonen. De vroegere Vara sprak nog wel eens krachtig politieke voorkeur uit. Het is tijd om die traditie krachtig te herstellen.

3 Reacties
honza23
honza231 aug. 2022 - 10:19

Het is uw taak om op te letten, niet de taak van de overheid. U kunt ook gewoon naar een zaak om de hoek.... * het is niet etnisch profileren maar statistisch karakteriseren...als er onder bepaalde bevolkingsgroepen veel fraude voorkomt is het logisch dat die vaker gecontrolleerd worden. * "medicijn gezeur": u wilt niet teveel betalen voor uw zorg dus medicijnen moeten zo goedkoop mogelijk, dat leveranciers Nederland dan als laatste leveren is een logisch gevolg. * de politiek voorkeur van de Vara was nou niet bepaald een goede, linkse politiek maakt meer kapot dan u lief is.

Jaap Rotterdam
Jaap Rotterdam1 aug. 2022 - 10:22

Heel goed, ben het helemaal met u eens.

tenormin
tenormin1 aug. 2022 - 11:43

U haalt er zaken bij die volledig niet bij het artikel horen. Kennelijk even over het Kabinet zeuren. Mensen die via Internet kopen, al worden ze gewaarschuwd: blijven denken een koopje te scoren. Om zoiets uit het hoofd te praten lukt niet: zeker niet als ze in gedachten in de "Efteling" ronddolen: waar sprookjes wel bestaan.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!