Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Politie waarschuwt voor afpersing via phishingmails

24-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
mail e-mail phishing computer laptop 930
"Ik denk dat 2900 dollar een eerlijk prijskaartje is voor ons geheimpje", schrijven afpersers in een e-mail waar de politie de laatste dagen meerdere meldingen over heeft binnengekregen. De schrijver van de mail beweert dat hij de webcam van de ontvanger heeft gehackt tijdens het bezoeken van een pornowebsite en stiekem 'intieme privébeelden' heeft gemaakt, zoals de politie het omschrijft.
Het slachtoffer krijgt te lezen dat hij het bedrag in bitcoins moet overmaken. De suggestie wordt gewekt dat anders compromitterende beelden naar zijn contacten worden gestuurd.

Wachtwoord

Dit soort mails is vaker opgedoken. In de meest recente staat vaak een wachtwoord van het slachtoffer. Het lijkt bewijs dat de afperser inderdaad privégegevens heeft buitgemaakt, maar het gaat volgens de politie in werkelijkheid om wachtwoorden die anderhalf jaar geleden al op straat belandden. Het advies: niet betalen en de mail weggooien.
,,Wees gerust'', schrijft de politie op Facebook. ,,Er zijn geen beelden van je gemaakt en je computer is niet gehackt. Wel is het handig om regelmatig een nieuw sterk wachtwoord in te stellen.''

Meer over:

phishingmail
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!