Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Politie turft 5000 fraudemeldingen webwinkels

18-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
internet_cybercrime_opspori_03.jpg
De nationale politie heeft dit jaar al 124 meldingen gekregen over frauduleuze webwinkels. Per maand worden 15 tot 20 valse webwinkels uit de lucht gehaald, waarvan circa een derde bedrieglijk echt lijkt. ,,Die klonen van echte webwinkels zijn nauwelijks van de echte te onderscheiden’’, waarschuwt de politie.
Gedupeerde kopers
Per frauduleuze webwinkel worden gemiddeld 40 klachten van gedupeerde kopers geteld, aldus de politie. Dat betekent dat er in 2014 zeker 5000 consumenten via webwinkels zijn opgelicht. Uit cijfers van het Openbaar Ministerie uit 2012 blijkt het gemiddelde oplichtingsbedrag op 196 euro te liggen.
Aantrekkelijke aanbiedingen
Organisaties als Fraudehelpdesk.nl en Thuiswinkel.org signaleren een verontrustende groei van nagemaakte sites. Vooral elektronicabedrijven als Dixons, BCC en Computerland hebben daaronder te lijden. Via gekopieerde sites worden aantrekkelijke aanbiedingen gedaan voor mobieltjes, tablets en laptops, maar na betaling worden de bestelde goederen nooit geleverd. Zo is de verdachte site www.BCC-korting.com nog steeds in de lucht, maar die heeft niets met de elektronicaketen te maken.
Marktplaats.nl
Website Marktplaats.nl, die eveneens regelmatig te maken heeft met oplichtingspraktijken, pleit voor de invoering van een nationaal loket van de politie waar daadkrachtig tegen fraudeurs kan worden opgetreden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!