Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Politie slordig met gegevensbescherming'

04-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
politie_logo_06.jpg
De politie overtreedt de wet bij bescherming van persoonsgegevens. Dat stelt de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, die zich baseert op rapporten die ze heeft opgevraagd in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Bits of Freedom noemt de conclusies schokkend en wil een veel strengere controle van de politie.
Bevoegdheden
De politie heeft sinds een aantal jaren de bevoegdheden voor het verwerken van persoonsgegevens, ook van mensen die niet als verdachte zijn aangemerkt. In de Wet Politiegegevens (Wpg) staat omschreven hoe de politie met die persoonsgegevens moet omgaan. Eens in de 4 jaar controleert de politie of ze aan de normen voldoet. Bits of Freedom vroeg, volgens de Wet Openbaarheid van Bestuur, meerdere onderzoeken op en concludeerde dat de politie de privacynormen van de Wet Politiegegevens op grote schaal overtreedt.
Wettelijke regels
Volgens Bits of Freedom voldoet geen enkel korps aan alle wettelijke regels. De Koninklijke Marechaussee scoort het slechtst en leeft minder dan 20 procent van de normen na. De twee grootste korpsen van het land hebben volgens het onderzoek van Bits of Freedom het beleid het beste op orde en doen het op een vijfde van de punten niet goed.
Beveiliging niet goed
Uit de opgevraagde rapporten blijkt dat de beveiliging van de persoonsgegevens niet goed is. Ook wordt niet bijgehouden of personen nog bevoegd zijn om toegang te krijgen tot gegevens. Tevens bleek dat gegevens die niet langer bewaard mogen worden vaak niet worden verwijderd.
'Slordigheid'
,,Het werk van de politie is te belangrijk om teniet te worden gedaan door slordigheden in de toepassing van bevoegdheden'', aldus Rejo Zenger, onderzoeker van Bits of Freedom. ,,De politiekorpsen moeten de komende maanden keihard aan de slag om het beleid op orde te brengen. Bits of Freedom eist dat de politiekorpsen niet eens in de 4 jaar maar elk jaar worden gecontroleerd. Zenger: ,,En zolang de korpsen de regels rondom de gegevensbescherming met voeten treden, kan er van nieuwe bevoegdheden in ieder geval geen sprake zijn.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!