Kassa

'Politie pakt alledaagse cybercrime niet aan'

  •  
29-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
toetsenbord_zwart_nacht_hack_03.jpg
De Nederlandse politie heeft de aanpak van cybercrime - criminaliteit op of via het internet - niet goed geregeld. Alledaagse vormen van digitale criminaliteit, zoals skimming, phishing en hacking, worden niet of nauwelijks aangepakt.
Cybercrime krijgt vaak niet genoeg voorrang, de kennis erover is versnipperd en de aansturing van de opsporing ervan moet veel centraler. Dat staat in een onderzoek van onderzoeksbureau Pro Facto en het Centrum voor Recht & ICT van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij concluderen dat de vorming van de Nationale Politie een uitgelezen kans is om de bestrijding van cybercrime te verbeteren.
Volgens de onderzoekers is de huidige opsporing voor een belangrijk deel georganiseerd in regionale teams. Daarnaast houdt het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zich met cybercrime bezig. Specialistische kennis op dit specifieke terrein zou gebundeld moeten worden in één landelijke afdeling, die zowel nationale als regionale rechercheurs ondersteunt, zo luidt een van de aanbevelingen van de onderzoekers.
ANP / NOS
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!