Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

'Politie overtreedt wet met telecomgegevens'

28-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
politie-logo-360-210_13.jpg
De gegevensuitwisseling tussen opsporingsdiensten en telecomaanbieders gebeurt niet volgens wet- en regelgeving. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) donderdag na onderzoek.
Beveiliging
Zo is volgens de privacywaakhond de beveiliging bij het opvragen van de telecomgegevens niet goed. Bovendien zijn er gebreken bij het toekennen van toegang van politiemensen tot de gegevens. Het CBP deed onderzoek bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), het regionale politiekorps Haaglanden en de Dienst Nationale Recherche (DNR) van het KLPD. ,,Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat zorgvuldig met hun telecomgegevens wordt omgegaan en dat alleen bevoegde personen gebruik maken van de bestanden van het CIOT'', benadrukt het CBP. Dat is nu niet het geval, meent de organisatie.
'Gevoelige informatie niet beschermd'
Het CBP heeft zelfs geconstateerd dat de procedures voor het toekennen en intrekken van de bevoegdheid voor toegang tot het informatiesysteem van het CIOT er helemaal niet zijn bij de politie Haaglanden en de nationale recherche. Ook is er bij deze politiediensten geen goede beveiliging als rechercheurs rechtstreeks bij de telecombedrijven informatie opvragen. Gegevens worden vaak via een openbare telefoonlijn verzonden, zonder aanvullende beveiligingsmaatregelen. ,,De combinatie van bijvoorbeeld identificerende gegevens met gegevens van een misdrijf, levert zeer gevoelige informatie op'', stelt het CBP. Hiervoor moeten extra beveiligingsmaatregelen worden getroffen om de vertrouwelijkheid en de integriteit van de informatie te waarborgen. Dat gebeurt dus niet, aldus het CBP. De privacywaakhond onderzocht ook of het korps Haaglanden en de nationale recherche rechtmatig om de gevoelige informatie vroegen. Het bleek dat de politie Haaglanden vijf van de elf onderzochte aanvragen in strijd met de wet deed. Bij de nationale recherche waren dat zelfs negen van de elf bekeken aanvragen. De politie Haaglanden laat verder weten maatregelen te hebben genomen. Het aantal aanvragers van telocominformatie is al 'drastisch' teruggebracht en het toekennen van autorisaties om informatie te mogen opvragen, wordt vastgesteld in een formele procedure. De betrokken politiemensen hebben onlangs een nieuwe instructie gekregen. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor