Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Politie mag ontgrendelen smartphone met vingerafdruk afdwingen

28-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vingerafdruk 930x520
De politie mag bij een verdachte gedwongen zijn duim tegen de sensor houden om een mobiele telefoon te ontgrendelen. De rechtbank in Haarlem heeft in een rechtszaak over een phishing-bende geoordeeld dat de agenten rechtmatig hebben gehandeld toen zij dit deden. De verdachte wilde zijn iPhone niet ontgrendelen, waarop de politie hem boeide en zijn duim tegen de sensor aan drukte.

'Beperkte inbreuk op lichamelijke integriteit'

Hiermee is slechts een beperkte inbreuk op zijn lichamelijke integriteit gemaakt, vindt de rechtbank. Ook is deze handelwijze niet in strijd met het beginsel dat een verdachte het recht heeft niet te worden gedwongen om (actief) aan zijn eigen veroordeling mee te werken.
In deze zaak zijn drie mannen veroordeeld tot celstraffen van 198 tot 219 dagen, deels voorwaardelijk, en werkstraffen van 180 tot 240 uur. Zij hebben volgens de rechtbank onder meer nepmails van banken gestuurd aan rekeninghouders om hun gegevens te achterhalen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!