Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Politie vaak te laat bij spoedmeldingen

20-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
574 keer bekeken
  •  
Politie zwaailicht

De reactietijd van de politie bij spoedmeldingen is in de eerste helft van 2019 niet verbeterd. Agenten komen op jaarbasis nog steeds in tienduizenden gevallen te laat. Dat meldt Kassa op basis van cijfers van de politie. De eigen norm van de politie wordt maar in 13 procent van de Nederlandse gemeenten gehaald.

Jaarlijks rukt de politie zo’n 300.000 keer uit voor een spoedmelding. Als die bij noodnummer 112 binnenkomen, moeten agenten binnen een kwartier ter plaatse zijn. Dat lukt al vanaf 2012 in maar zo’n 85 procent van de gevallen. De politie hanteert sinds 2015 een “streefnorm” van 90 procent. Maar sindsdien zit er nauwelijks verbetering in de score. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is in de eerste helft van 2019 sprake van een lichte daling.

Ontwikkelingen

Regionaal zijn de afgelopen jaren verschillende ontwikkelingen te zien. In de veiligheidsregio Brabant-Noord scoort de politie de afgelopen jaren steeds slechter. Waar in 2015 nog iets boven het landelijke gemiddelde werd gescoord, is de politie er nu in 20 procent van de gevallen te laat. Een verklaring voor de daling heeft de politie niet. Lees de volledige reactie van politie-eenheid Brabant-Oost hier.

Hoe vaak is de politie op tijd in jouw gemeente?

KAART NIET MEER BESCHIKBAAR VANWEGE VEROUDERDE DATA

Verbeteringen

In Zuid-Limburg is de afgelopen jaren hard gewerkt om de situatie te verbeteren. Zo wordt in de meldkamer altijd geprobeerd om spoedmeldingen binnen twee minuten aan agenten op straat door te geven. Ook kan nu iedere agent op straat worden opgeroepen voor spoedmeldingen. Met succes, er is een verbetering te zien van zo’n 10 procent. De streefnorm wordt in de eerste helft van 2019 bijna gehaald.

Dubbele meldingen

In hun reacties stellen de landelijke politie en verschillende regionale eenheden de eigen cijfers ter discussie. Door systeemtechnische oorzaken zouden deze een negatiever beeld schetsen dan in werkelijkheid het geval zou zijn. Zo vergeten agenten weleens bij aankomst de knop in te drukken die hun reactietijd vastlegt. Vroeger ging dat automatisch, maar dat kan met de huidige apparatuur in politieauto’s niet meer. Ook zouden in de cijfers volgens de politie dubbele meldingen staan. Lees hier de volledige reactie van de politie . Op de website van de politie wordt ook een reactie gegeven namens de politie.

Zaterdagavond besteedt Kassa uitgebreid aandacht aan dit onderwerp. Kassa is live om 19:05 op NPO 1.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!