Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Politie houdt bouwer van software naar phishingwebsites aan

05-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Privacy gevaar computer

Er is door de politie een man van 19 aangehouden wegens het bouwen van software voor criminelen die zich met phishing bezighouden. Het is voor het eerst volgens de cybercrime officier van justitie dat een bouwer van degelijke valse links is aangehouden. De verdachte is volgens de officier 'een grote speler' op het gebied van betalingsfraude.

Bij phishing komen slachtoffers via het klikken op een valse betaallink uit bij een valse website, van bijvoorbeeld een bank. De verdachte in de zaak verkocht aan minstens 50 criminelen een zogeheten 'phishingpanel'. Daarmee konden ze zien welke bankgegevens hun slachtoffers invoerden, om vervolgens in te loggen bij de echte website van de bank van het slachtoffer en de bankrekening te plunderen.

Verkoper phishingsoftware verdiende 100.000 euro

De politie kwam zijn 'nickname' tegen en wist zodoende de identiteit van de bouwer te achterhalen. De officier van justitie vermoedt dat de man vermoedelijk al twee jaar actief was. Met de verkoop van het panel zou hij in elk geval 100.000 euro hebben verdiend. Onbekend is hoeveel zijn vijftig klanten met de phishingwebsites hebben verdiend, maar dat zal een veelvoud zijn en kan in totaal oplopen tot tientallen miljoenen.

Lopend politieonderzoek

De politie doet nog onderzoek naar de afnemers van de verdachte en sluit daarom meer aanhoudingen niet uit. Ook onderzoekt de politie de inkomsten nog die de verdachte met het bouwen van de software heeft verdiend. Zo is niet duidelijk of hij alleen de technologie heeft gebouwd en verkocht of dat hij ook meeprofiteerde in de winsten van de criminele organisaties in zijn klantenkring.

Het OM doet nog onderzoek of de man deel uitmaakte van een bende of dat hij alleen werkte. Het vermoeden is dat hij zich richtte op de Nederlandse markt, met Nederlandse klanten en banken, maar ook daar doet de politie nog onderzoek naar.

Bekijk hier ons phishingdossier, waar we alle binnengekomen voorbeelden van phishing bijhouden. Heb je zelf een mail of sms ontvangen? Mail dit dan naar kassa-online@bnnvara.nl.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!