Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Politie gebruikt gegevens TomTom

27-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
navigatie_02.JPG
Verschillende politiekorpsen gebruiken de informatie van TomTom-gebruikers om zo te bepalen waar ze op snelheid moet controleren. Dat bevestigde een woordvoerder van TomTom woensdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD. ,,Dat is een beetje een vervelende verrassing, we wisten dat niet. We moeten maar even kijken wat we daarvan vinden'', aldus een woordvoerder.
Gebruikers die daarmee hebben ingestemd, delen de gegevens over hun rijgedrag via internet. Die gegevens worden geanonimiseerd, aldus de zegsman. Op die manier ontstaat een databank met gegevens waar mensen rijden, hoe snel en in welke richting. ,,Zo kunnen we bijvoorbeeld beter files voorspellen. De gegevens worden verkocht aan diverse partijen, waaronder overheden. Die kunnen dan zien waar het te vaak stilstaat,en bijvoorbeeld besluiten om wegen bij te bouwen.''
'Handelwijze TomTom niet netjes'
ANWB-directeur Guido van Woerkom vindt de handelwijze van TomTom niet netjes, zei hij woensdag tegen de NOS. ,,Als je gegevens verzamelt, en daar zal best een goede reden voor zijn, dan is het beter als je vertelt wat je er mee doet. Gegevens ter beschikking stellen aan de politie is niet iets wat de samenleving prettig vindt'', aldus Van Woerkom voor de microfoon. Volgens de Raad van Korpschefs krijgt de politie de informatie niet rechtstreeks via TomTom. Een verkeerstechnisch adviesbureau neemt de gegevens van TomTom af en verwerkt ze in analyses en rapporten, stelt een woordvoerder van de raad. In de rapporten staat bijvoorbeeld informatie over het provinciale wegennet en de snelheid op een bepaalde tijd. Het bureau biedt deze rapporten aan aan een aantal provincies in Nederland, die het onderliggende wegennet beheren. ,,Op basis van een combinatie van rapporten en ongevalsstatistieken kijk je dan met Openbaar Ministerie en politie naar plekken waar je de handhaving kunt aanscherpen'', aldus de zegsman. De politie beschikt zodoende volgens de woordvoerder alleen over algemene informatie, en niet over de individuele gegevens van automobilisten.
ANP
Lees ook de update:

Meer over:

tomtom, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!