Burgernet, het samenwerkingsverband tussen de politie, gemeentes en burgers waarmee snel en efficiënt informatie kan worden uitgewisseld in verband met onder meer diefstal, inbraak en vermissingen, is per 1 september 2023 alléén nog toegankelijk via de Burgernet-app. Er komt een einde aan sms'jes en spraakberichten.
Dit was al in mei van dit jaar bekend, maar nu de datum van 1 september in zicht komt, worden deelnemers er nogmaals aan herinnerd. De politie geeft aan dat circa 200.000 mensen de Burgernet-app hebben gedownload sinds de aankondiging van afgelopen mei.
Op 31 augustus ontvangen deelnemers één laatste sms met een bedankje en de herhaalde oproep om de Burgernet-app te downloaden.
Belangrijkste reden voor de overstap is dat een app in technisch opzicht veel meer mogelijkheden biedt dan een sms of een spraakbericht. Zo kunnen gebruikers met de app afbeeldingen uploaden naar de meldkamer en hebben centralisten meer ruimte om beschrijvingen en/of signalementen duidelijk te beschrijven.
De app biedt daarnaast de optie om berichten gericht naar mensen in een specifieke geografische locatie te sturen. Het idee is dat informatie zo sneller terechtkomt bij mensen die in de buurt wonen van de locatie waar een melding betrekking op heeft, en andersom. Daar moeten gebruikers wel toestemming voor geven. Wie dat liever niet doet, kan er ook voor kiezen om één vaste locatie op te geven.
Deelnemers aan Burgernet hoeven zich niet te registreren bij gebruik van de app. Daarom zou de privacy van gebruikers volgens Burgernet goed zijn gewaarborgd.
Om te bepalen of een bericht, oproep of melding relevant kan zijn voor gebruikers, wordt gebruik gemaakt van de locatiegegevens van het toestel. Deze gegevens worden echter niet opgeslagen of doorgestuurd naar de politie.
Daarnaast biedt de app meer mogelijkheden om oproepen via sociale media of WhatsApp te delen. In theorie zou dat het potentiële bereik aanzienlijk moeten vergroten, wat logischerwijs zou moeten resulteren in een hogere mate van succes.
Anderzijds geldt dat mensen zonder smartphone – of mensen die uit principiële (of andere) bezwaren de app niet willen gebruiken – per 1 september niet langer deel kunnen nemen, aangezien er een einde komt aan de sms'jes en spraakoproepen.
Een eerdere aankondiging van de politie over het aanstaande einde van Burgernet in de huidige vorm.
Bron: Politie Nederland / Security.nl
Zo als in vele gevallen er wordt weer geen rekening gehouden met mensen m.n. ouderen die geen app hebben !! dus die categorie mensen moeten het maar zelf uitzoeken ??
Man, stel je niet aan met je 'moeten het zelf maar uitzoeken'. Er is prima te leven zonder Burgernet hoor.
Voorheen kreeg je een SMS via de berichtenapp van je telefoon. Nu via de Burgernetapp. Prima te doen.
Inmiddels zie ik door de bomen de apps niet meer. De telefoon loopt ook steeds sneller leeg door al die apps. Nog even en we zijn 24/7 met dat apparaat in de weer, misschien leuk voor de jeugd, maar voor mij hoeft dat net.
Zucht. Weer een overheidsinstantie waarbij je expliciet een telefoon nodig hebt. Een smartphone met abonnement wordt een eerste levensbehoefte op zo'n manier maar er zijn nog steeds mensen die niet genoeg geld hebben om er eentje (of meerderen in een gezin) aan te schaffen, laat staan de abonnementen die je er bij moet hebben. Moet ook de bijzondere bijstand dan maar in, anders zijn er veel mensen die niet meer kunnen meedraaien in de (verplichte ) zaken van de overheid en maatschappij.
Inderdaad, weeeeeer een app, je moet tegenwoordig overal een APP hebben, pfffffffffff.
Is helemaal niks mis mee. Ik gebruik de app al langer. Vindt je het niks dan zet je de app er toch niet op. Toen er nog geen mobiele telefoons waren kreeg je ook niet overal bericht van.
Je hoeft helemaal geen gsm-abonnement te hebben. Een prepaid simkaartje en wifi is al voldoende. En daarna gratis bellen via bijv. WhattsApp, je aanmelden bij Burgernet etc. Die kosten van zo'n smartphone - die hoeft geen 100 euro te kosten - verdien je weer terug.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!