Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Politie bevrijdt gegijzelde computerbestanden
04-03-2017
•
leestijd 2 minuten
•
231 keer bekeken
•
Politie en ICT-beveiligingsbedrijven hebben in het afgelopen half jaar al ruim 75.000 slachtoffers van ransomware kunnen helpen met het vrij krijgen van door criminelen geblokkeerde computerbestanden. Dat is een belangrijke opsteker in de strijd tegen cybercriminelen, stelt Petra Haandrikman van de Nationale Politie en mede-initiatiefnemer van nomoreransom.org in Kassa.
Cybercriminaliteit
Ransomware is een snel toenemende vorm van cybercriminaliteit waarbij computerbestanden via virussen worden versleuteld (gecodeerd) en alleen vrij kunnen komen na het betalen van losgeld. Particulieren worden erdoor getroffen, maar ook bedrijven en openbare instellingen als ziekenhuizen.
Tegenaanval
Met het vrij aanbieden van sleutels om de geblokkeerde bestanden weer te kunnen ontgrendelen heeft nomoreransom.org sinds augustus vorig jaar de tegenaanval ingezet op een om zich heen grijpende vorm van misdaad. Als slachtoffers geen losgeld (ransom) meer hoeven te betalen om hun bestanden terug te krijgen, vervalt het verdienmodel voor de criminelen. Bekende ransomware-varianten zijn onder meer: Rannoh, Rakhni, Wildfire, Coinvault en Shade.
Hoewel deze eerste resultaten bemoedigend zijn, is de strijd tegen ransomware nog lang niet gestreden, stelt Haandrikman. Er zijn ransomware-varianten waarvoor nog geen sleutel is gevonden en er komen steeds nieuwe bij. Bovendien verhandelen cybercriminelen de ransomware-pakketjes onderling waardoor de verspreiding toeneemt.
Internationale samenwerking
Nomoreransom.org is in augustus vorig jaar van start gegaan op initiatief van de Nederlandse politie toen die in een internationaal onderzoek op twee grote servers van criminelen honderdduizenden ransomware-sleutels aantrof. Dat leidde tot een internationale samenwerking waarbij ICT-beveiligingsbedrijven Kasperksy en Intel Security zich aansloten en politiediensten uit inmiddels 25 landen in Europa en Azië. Volgens Haandrikman sluiten steeds meer nieuwe landen zich aan. En dat vergroot de slagkracht van nomoreransom in de strijd tegen de internationale cybercriminaliteit.