Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pmd-afval netjes scheiden? In steeds meer gemeenten hoeft dat niet meer

  •  
30-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11088 keer bekeken
  •  
afval gescheiden inzamelen 1280 plastic pmd

Wat hebben de steden Amsterdam, Utrecht en Den Haag met elkaar gemeen? In deze regio’s hoeven inwoners het plastic afval niet meer te scheiden. De gemeenten kiezen voor ‘nascheiding’. Daarbij wordt het plastic afval achteraf in de fabriek gesorteerd. En steeds meer andere gemeenten gaan hierin mee. Wat is er aan de hand?

Het nascheiden waar gemeenten op overstappen, geldt specifiek voor pmd-afval. Pmd staat voor Plastic, Metaal en Drankkartons.

Kiest je gemeente ervoor om het achteraf in de fabriek na te scheiden? Dan betekent het niet dat alles zomaar in de restcontainer kan worden weggegooien. Het is namelijk voor de afvalbedrijven nog niet mogelijk om gft, papier, karton en glas uit de afvalberg te sorteren.

Bronscheiden

Hoe het huisafval verwerkt wordt, mogen de regio’s zelf bepalen. Gemeenten kunnen kiezen tussen twee manieren voor het scheiden van afval. In de meeste gemeenten wordt er gekozen voor bronscheiden. Bij bronscheiding lever je pmd-afval gescheiden in.

Veel gescheiden pmd-huisvuil wordt verbrand

Van burgers wordt gevraagd om goed na te gaan of iets bij het pmd hoort of niet. Dat werkt soms verwarrend. Als pmd-afval van huishoudens te vervuild is, kan het niet worden hergebruikt. Om die reden wordt 10 procent van het gescheiden pmd-huisvuil afgekeurd, waarna het alsnog in de verbrandingsovens terechtkomt.

Slaag jij erin om het pmd-afval op de juiste manier te scheiden?

Test je kennis met 5 vragen: Is het pmd, ja of nee? [tekst gaat verder onder de quiz]

Nascheiden: ‘alles’ bij het restafval

Tegenwoordig kiezen steeds meer gemeenten voor het achteraf scheiden. Daarbij mag het pmd-afval in de restcontainer en wordt dan achteraf in de afvalverwerkingsfabriek gesorteerd. Dit kan handig zijn in dichtbevolkte steden of flatgebouwen waar minder ruimte is. Amsterdammers hoeven sinds 2021 niet meer na te gaan wat pmd is.

Amsterdam positief over nascheiden

De gemeente Amsterdam laat in een reactie weten positief te zijn over het nascheiden. “Machines doen dit namelijk secuurder dan bewoners. Nascheiden levert meer resultaat op in het scheiden van pmd-afval. Een bijkomend voordeel voor bewoners is dat zij dit gescheiden inzamelen niet meer hoeven te doen”

Zeker weten of iets in de pmd-zak of bij het restafval thuishoort? Raadpleeg de afvalwijzer van Milieu Centraal.

Bron: Milieucentraal, Gemeente Amsterdam, De Volkskrant

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

migrant
migrant
10 okt. 2024 - 8:05
Wat me het meest opvalt, is dat het oosten zich het meeste zorgen maakt over migratie. Er wonen maar heel weinig migranten is het oosten.
5 Reacties
Gerygrr
Gerygrr10 okt. 2024 - 10:55
Oost-Duitsland was voor de val van de muur achtergebleven in economisch opzicht bij West-Duitsland. Men hoopte na de eenwording op het delen van de welvaart. Wat heeft men geleerd? Het lukt niet om die welvaart eerlijker te verdelen. Dan snap je de reserves bij de Oost -Duitsers. Ze hebben geleerd van de eigen achterstelling en weten, dat ze de eigen armoede gaan delen met nieuwkomers. Niet rijkdom wordt verdeeld. Armoede wordt verdeeld!
MG1968-2
MG1968-210 okt. 2024 - 13:51
“ Dan snap je de reserves bij de Oost -Duitsers.” Het gaat niet om reserves maar om rechts-extremisme.
migrant
migrant10 okt. 2024 - 14:27
@Gerygrr, De inwoners van West-Duitsland hebben jaren soli-toeslag betaald, omdat Oost-Duitsland failliet was. Eigenlijk was het een 3e-wereldland. Het moest eerst weer compleet opgebouwd worden. Daar gaat een hele generatie overheen.
Gerygrr
Gerygrr10 okt. 2024 - 14:30
https://duitslandinstituut.nl/naslagwerk/699/economische-opbouw-oost-duitsland Reserves op grond van ervaringen.
Gerygrr
Gerygrr10 okt. 2024 - 15:53
Mijn opvatting is precies dat, migrant. Een relatief arme groep binnen hetzelfde verenigde land wil gelijk worden in welvaart. Ze weten, dat dat lang duurt en des te langer als een nieuwe nog armere groep bijkomt. Nog langer etwas schaffen……
Frits Jansen
Frits Jansen
10 okt. 2024 - 7:49
De inflatie is in Duitsland minder hoog dan in Nederland. Een factor is het weinig overtuigende optreden van Kanzler Olaf Scholz. Die man is gekozen om zijn degelijkheid, omdat de kroonprins van de CDU breed lachend bij een ramp is gefotografeerd. Vaak wordt de behandeling van de "Ossies" als tweederangs burgers aangevoerd, maar zoveel zijn dat er niet, en bovendien vertrekken Ossies met initiatief naar het Westen. Ja, in de DDR bestond geen werkloosheid, maar dat heeft dat landsdeel de das om gedaan, want in 1989 was het land failliet, en na de eenwording moest veel achterstallig onderhoud worden verricht. Gelukkig hebben de deelstaatregeringen meer te vertellen dan bijv. de provinciebesturen in Nederland. In het progressieve Berlijn zag ik indrukwekkende demonstraties van enorme mensenmassa's "Nazi's raus" scanderen ("nazi's eruit"). Lang was de AfD niet zo gevaarlijk bij gebrek aan een nieuwe "Führer", maar nu hebben ze Alice Weidel, een altijd onberispelijk geklede lesbische zakenvrouw die in het Parlement loopt te schelden als een viswijf. Schoppen tegen de gevestigde orde - een truc die Wilders ook cultiveert.
Radio-Head
Radio-Head
10 okt. 2024 - 7:21
De toelevering van energie naar Duitsland is bedreigt, vernietigt of stilgelegd( Nordstream, sluiting Kerncentrales), het behoud van energie loopt leeg door massale niet te behappen instroom van buiten naar binnen (migratie) en van binnen naar buiten (steun voor oorlogen), het binnenhalen van energie door export(maak industrie) staat onder druk door de onbalans in hoe het Globalisme ruimte bood aan die onbalans. En dan nog de onbalans (botsende energie) op regionaal niveau, de OostDuitse bevolking wordt nog steeds sinds de eenwording als Üntermenschen door de WestDuitse bevolking gezien en ook zo behandelt. Zie hier een keur aan ingrediënten voor het recept van chaos(entropie). Vraag is, welk reclamebureau ondersteunt de toeleverancier van de ingrediënten voor dit fastfood hapsnap-recept. Kijktip, https://communicatie.vrtcanvas.be/jan-leyers-bij-de-duitsers
Leit
Leit
10 okt. 2024 - 6:21
Als ik het lijstje bekijk, dan maken Duitsers zich meer zorgen om belastingverhoging dan extremisme. Dat laatste staat niet eens in de top 7. Inflatie en migratie staan met stip bovenaan. Overigens kunnen dezelfde mensen de vraag “ben je gelukkig” met ja beantwoorden. De vraag “maak je je zorgen” is ook een bevestigend antwoord creeeren terwijl je daarvoor gewoon lekker een muziekje aan het luisteren was. Hoevaak maak je je zorgen? Wat zijn zorgen?
1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen10 okt. 2024 - 7:57
Ik maak me wel zorgen om de geopolitieke ontwikkelingen, de mogelijke herverkiezing van Donald Trump voorop. Het blijft verschrikkelijk wat Poetin doet. Mijn hoop is dat hij genoeg krijgt van zichzelf. Als oude man cultiveert hij de sovjet-traditie van het Westen haten maar dat brengt een isolement met zich mee dat Rusland immense schade toebrengt. Cultureel gezien is Rusland toch meer verwant aan het westen dat Poetin haat. Het zal mij benieuwen of Rutte vriendelijk blijft glimlachen of zich nu tot een staatsman van internationale allure ontwikkelt. Zijn achtergrond als historicus kan hem daarbij helpen.
BNNVARA LogoWij zijn voor