Kassa

Plofkip vanaf 2015 uit de supermarkten

26-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kip_20.jpg
De plofkip verdwijnt vanaf 2015 uit de Nederlandse supermarkten. Het aantal kippen per vierkante meter moet dan met 10 procent zijn verlaagd en de kippen krijgen extra afleidingsmateriaal (stro en graan) in hun stal. Daarnaast zullen er ,,uiterst strikte eisen'' gelden voor het gebruik van antibiotica. Dat zijn alle Nederlandse supermarkten en de pluimveesector overeengekomen, maakte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dinsdag bekend.
Trager groeiende kip
,,Een belangrijke verandering voor de Nederlandse supermarkten is de inzet van een nieuw, trager groeiend, kippenras voor het basisassortiment kip. Hierdoor wordt de verbetering van het dierenwelzijn bij de oorsprong aangepakt, bij de kip zelf'', legt het CBL uit. Een trager groeiende kip is volgens het bureau robuuster en daardoor minder gevoelig voor ziekte.
Wakker Dier niet overtuigd
Wakker Dier is niet overtuigd van de maatregel van de Nederlandse supermarkten. ,,Plofkip in flauwekulsaus'', reageerde de organisatie. ,,Het wordt nu 18 in plaats van 20 kippen per vierkante meter (per kip een extra oppervlakte ter grootte van een smartphone), nooit naar buiten en een paar dagen langer leven. En dat laatste pas in 2020'', concludeert Wakker Dier.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!