NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Plofkip heeft vaak last van pijnlijke voetzweren'

20 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
kip-930x520
Ondanks strengere wetgeving lijdt 15 tot 20 procent van de plofkippen aan pijnlijke voetzweren. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.
Jaarlijks lijden zo’n 50 miljoen plofkippen aan voetzweren die veel pijn veroorzaken. Volgens de onderzoekers komt de aandoening wel minder vaak voor dan zeven jaar geleden. Voetzweren ontstaan voornamelijk doordat de dieren zijn doorgefokt en een leven lang in hun eigen, zure uitwerpselen moeten staan, stelt Wakker Dier.
'Ellende niet voorbij'
,,Dit bewijst dat de ellende voor de plofkip nog lang niet voorbij is,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Kippen met één Beter Leven-ster hebben zelden voetzweren.
Ook kreupelheid die voortkomt uit pijnlijke pootproblemen is een groot welzijnsprobleem. Verder is 95 procent van de plofkippen gefrustreerd door een gebrek aan afleiding en ruimte, blijkt uit het onderzoek. ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!