Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Plicht tot melden dreigende pensioenkorting

15-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioen_359x210_13.jpg
Pensioenfondsen die van De Nederlandsche Bank (DNB) ingrijpende maatregelen moeten nemen, zoals het snijden in uitkeringen van gepensioneerden, moeten daarover binnen twee weken openheid van zaken geven. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie daartoe van D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya.
Vorige maand ontstond veel ophef toen bekend werd dat veertien fondsen mogelijk moeten korten op de pensioenuitkeringen, omdat hun buffers onvoldoende zijn. Volgens Koser Kaya zijn de fondsen zelf verantwoordelijk voor de communicatie met hun deelnemers, maar zijn de regels nu te vrijblijvend. In haar ogen kan eerlijke en snelle communicatie veel onrust en onbegrip wegnemen. Haar motie is met algemene stemmen aangenomen.
Nu is alleen in de wet geregeld dat uiterlijk een maand nadat het besluit is genomen om te korten op pensioenuitkeringen de betrokkenen ingelicht moeten worden. Volgens demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) is een wetswijziging nodig om ook een meldingsplicht te introduceren als een fonds van DNB te horen heeft gekregen dat het 'afstempelen' van uitkeringen overwogen moet worden.
Donner heeft vorige week al toegezegd dat hij de communicatie wil meenemen in aanpassing van wetgeving. Zo riep hij de Kamer op haast te maken met wetgeving voor verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar, zodat daarmee volgend jaar al in de aanvullende pensioenen rekening gehouden kan worden. Als mensen later stoppen met werken, scheelt dat in de verplichtingen voor de fondsen. Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!