Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Plicht aan verzekeraars consumenten voldoende te informeren bij variabel pensioen

15-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
geld pensioen advies financieel planner tablet 1127

Verzekeraars dienen als pensioenuitvoerder zich te houden aan een zwaarwegende informatieplicht bij een beleggingspensioen, oordeelt het Kifid (Financiële Klachteninstituut). Als consumenten zelf een pensioenproduct met variabele uitkering kunnen afsluiten, dienen zij hierbij voldoende te zijn geïnformeerd. De verzekeraar moet ervoor zorgen dat de consument zelf in staat is zo’n product te begrijpen. Verzekeraar Aegon informeerde twee consumenten onvoldoende.

Twee consumenten zijn bij verzekeraar Aegon een variabel pensioen aangegaan waarbij er te weinig inzicht was gegeven over de werking van zo’n beleggingspensioen, blijkt uit gepubliceerde uitspraken van de Geschillencommissie van Kifid. De twee afzonderlijke consumenten beklaagden zich o.a. over de hoogte van hun pensioensuitkering in 2020. Volgens hen staat hun pensioenuitkering niet in verhouding tot hun beleggingen op het behaalde rendement in 2019.

Niet meer te wijzigen

De verzekeraar als pensioenuitvoerder heeft vanwege zijn maatschappelijke functie een zwaarwegende zorgplicht, vindt de Geschillencommissie. De concrete inhoud van de plicht is afhankelijk van de omstandigheden van de situatie. De betrokken consumenten konden maar een keer een goede keuze maken binnen het product, daarna was het niet meer te wijzigen.

Ook in de offerte van het beleggingspensioen ontbreekt belangrijke informatie waardoor consumenten geen volledig inzicht krijgen en sommige risico’s daardoor niet duidelijk zijn.

Bron: Kifid

Meer over:

kifid, pensioen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!