Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pleister voorspelt mogelijk vroeggeboorte

26-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwanger2_05.jpg
Om vroeggeboorte te voorspellen, hoeven artsen in de nabije toekomst wellicht geen gebruik meer te maken van ingrijpende meettechnieken, zoals het inbrengen van een katheter. Onderzoekster Chiara Rabotti, die maandag promoveert aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), heeft een nieuwe methode ontwikkeld waarbij een vrij eenvoudige elektrodepleister op de buik volstaat.
De pleister meet de activiteit van de baarmoederspieren. Rabotti, die haar onderzoek onder meer verrichtte in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, constateerde dat daarmee minstens zo goede meetresultaten te behalen zijn als met een katheter. Zij onderzoekt nu hoe die metingen kunnen worden vertaald in een voorspelling van het moment waarop een kind wordt geboren. Zij verwacht dat haar methode over circa vijf jaar klaar is voor medisch gebruik. Vroeggeboorte is een belangrijke oorzaak van babysterfte en blijvende handicaps. Als artsen er op tijd bij zijn, is behandeling mogelijk, bijvoorbeeld met weeënremmers of medicijnen die de ontwikkeling van het ongeboren kind helpen versnellen. De bestaande methodes om vroeggeboorte te voorspellen, zijn evenwel belastend voor zowel de vrouw als de foetus, of erg onnauwkeurig.
Rabotti verwacht dat haar techniek in eerste instantie vooral zal worden toegepast in ziekenhuizen, in geval van complicaties. Maar wellicht wordt het in de toekomst ook mogelijk voor medici om de zwangerschap op afstand in de gaten te houden, zodat thuisbevallingen veiliger worden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!