Kassa

Pleidooi ic-artsen: versoepel coronamaatregelen

  •  
01-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
928 keer bekeken
  •  
dokter ziekenhuis 1127
Vier intensivecare-artsen, onder meer van het RadboudUMC, vragen in een stuk in NRC om versoepeling van de coronamaatregelen. Die eisen volgens hen een te grote tol en wegen niet op tegen de gezondheidswinst die ziekenhuizen boeken.
De artsen, die dagelijks met coronapatiënten werken, vinden dat de lockdownmaatregelen een "te grote tol eisen". Ze stellen dat "niet-urgente reguliere zorg wordt uitgesteld waardoor kanker-, transplantatie en andere patiënten soms vroegtijdig sterven."

Net alleen medische redenen

Verder lopen volgens hen veel leerlingen in het basis en middelbare onderwijs een serieuze leerachterstand op. En ze wijzen erop dat winkels, cafés, restaurants en kapsalons erg lang gesloten zijn en dat veel ondernemers deze crisis niet zullen" overleven". De artsen vrezen bovendien dat het aantal mensen dat leeft in armoede toeneemt en de kloof tussen arm en rijk groeit.

'Risicofactoren'

Onderwijl zijn zij in de ziekenhuizen Covid-19-patiënten aan het "redden" die zelden volledig herstellen doordat ze "ernstige co-morbiditeit hebben zoals overgewicht, hoge bloeddruk en/of suikerziekte, allemaal risicofactoren voor een ernstig verlopende Covid-19-infectie". Bovendien, schrijven zij, heeft de helft van de voormalige ic-patiënten belangrijke "rest-klachten". Allemaal redenen voor de artsen om te pleiten voor minder strenge maatregelen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

tovenaartjes
tovenaartjes1 feb. 2021 - 11:32

gooi gelijk alle winkels en horeca gewoon open. De supermarkten mogen dat ook al steeds blijven, en ze verkopen ook niet alleen maar levensmiddelen. Daar mag het wel druk zijn en andere winkels moeten maar dicht blijven. En het haalt niks uit alleen dat over een maand of zo de winkels, kappers en horeca voorgoed dicht kan blijven. geen ondernemer kan dit nog overleven. als mensen de winkels niet willen opzoeken blijven ze toch gewoon thuis. Dit houd Nederland niet meer vol met de sluitingen van bijna alle winkels. En alleen de webwinkels varen er wel bij. Straks hebben we alleen nog maar webwinkels als Rutte de winkels en horeca niet open gooit. Ik zie meer kans op besmettingen bij als de protesten en demonstraties met vaak tot 2000 personen bij elkaar en maar schreeuwen. Dat mag allemaal. ombegrijpelijk en niet te verkopen meer. Rutte, doe iets zinigs.

lagerweij
lagerweij1 feb. 2021 - 11:22

Lijkt mij een heel goed advies, door de strenge beperkingen ontstaan er overal problemen. Dat deze crisis vooral oudere mensen treft die toch al een slechte gezondheid hebben en die ook veelal niet herstellen kun je je afvragen of het kind niet met het badwater wordt weggegooid met die strenge beperkingen. We zullen toch moeten leren leven met dat virus dat echt nooit meer weggaat. Vaccineren dan en doorgaan met leven, dan maar met beperkte risico's het adagium luidt nog altijd ja van leven ga je dood.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!