Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Plastic in oceaan over 30 jaar verviervoudigd

08-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
zee-plastic-930x520

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) verwacht in 2050 meer dan vier keer zo veel plastic afval in de oceaan ten opzichte van nu. Ook verwachten de organisatie dat in 2040 de plastic productie is verdubbeld. Dit blijkt uit een onderzoek van het WWF. Zelfs als de plastic productie nu zou worden gestopt, kunnen de microplastics nog steeds meer dan verdubbeld zijn in 2050. Veel zeeën zullen waarschijnlijk te maken krijgen met ecologische gevolgen door de hoge concentraties plastic afval.

Koraalriffen en mangrovebossen, de kraamkamers van de natuur, lijden het meest onder plasticvervuiling. Op deze plekken worden veel vissoorten geboren. Uit het rapport blijkt ook dat zo’n 90 procent van alle zeevogels plastic binnenkrijgt. Ook lijden er nu 2144 diersoorten onder de gevolgen van plastic in hun leefomgeving. Dit werd gebaseerd op 2500 studies over de impact van plasticvervuiling.

'Ingrijpen is nodig'

Het verbieden van wegwerpplastic en gebruik van alternatieven voor plastic zouden de vervuiling tegen kunnen gaan. Maar het plastic afval in de oceaan blijft een onomkeerbaar proces, volgens Oskar de Roos, (plasticexpert WWF). Zonder ingrijpen zijn de gevolgen niet te overzien, zegt hij. Het WWF wilt dan ook een verdrag van de Verenigde Naties tegen plasticvervuiling. ANP

Meer over:

plastic, wwf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!