Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Plastic deeltjes via wasmachine op het bord'

09-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wasmachine 930 520
Het wassen van synthetische kleding is mogelijk gevaarlijker voor de gezondheid dan tot nu toe gedacht, stelt de Plastic Soup Foundation (PSF) dinsdag op basis van onderzoek.
Synthetische kleding
Door het machinaal wassen komt een groot deel van de synthetische plastic kledingvezels in het water terecht en uiteindelijk in het voedsel dat we eten. Volgens de onderzoekers gaat het om bijna 35 procent van de zogeheten primaire microplastics, minuscule plastic deeltjes.
Zij vonden de vezels terug in plankton, zowel gekweekte als wilde mosselen, in zeezout en in honing. Het totaalaantal diersoorten dat hinder heeft van plastic ligt volgens de organisatie nu op 1220 en blijft stijgen.
Grotere vervuiling
,,Er was al langer bekend dat microplastics uit cosmetica in ons water terechtkomen. Maar uit dit onderzoek komt naar voren dat de vervuiling door kledingvezels nog vele malen groter is'', aldus PSF. Het gebruik van synthetische vezels in kleding is de afgelopen dertig jaar sterk gestegen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

tenormin
tenormin11 aug. 2017 - 12:32

Ik stel voor dat we ons allemaal maar "op moeten knopen". Nu weer plastic kledingvezels die ons eten terechtkomen. De eieren hebben we als laatste gehad; whats next wat we niet (meer)  kunnen eten? Ik in ieder geval begin metaalmoeheid te vertonen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!