Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Plastic afval scheiden: nuttig om te doen of zinloos?

theme-icon
Duurzaam leven
  •  
21-09-2023
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
17661 keer bekeken
  •  
plastic fles afval recycle 930 520

Sinds 2010 worden veel Nederlanders aangespoord om het PMD-afval (plastic, metaal en drinkpakken) te scheiden. Het doel daarvan is om de materialen te hergebruiken of om te vormen tot een nieuw product. Maar wat blijkt, veel van het plastic afval wordt alsnog verbrand. Is thuis netjes het PMD-afval scheiden dan nog wel nuttig? En wat hoort er ook alweer precies wel en niet thuis in de PMD-zak of -bak?

Onderzoekers zagen bij de meest recente landelijke meting dat bijna 30 procent van het PMD-afval uit 'verkeerde' soorten vuilnis bestond, schreef de Telegraaf onlangs. Geen plastic, metaal of drinkpakken dus, maar ook andere materialen. Dat is slecht nieuws, want al bij 15 procent aan andere stoffen wordt de lading PMD-afval afgekeurd. Dat betekent dat het afval niet meer ‘gerecycled’, maar verbrand wordt.

Vervuild plastic

Maar waarom is er zoveel vervuild plastic, dat niet netjes wordt gerecycled maar verbrand? Raymond Gradus, hoogleraar bestuur en economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, houdt zich er al enkele jaren mee bezig. Volgens hem ligt de grote hoeveelheid vervuild plastic aan twee zaken.

“Gemeentes maken in toenemende mate gebruik van het diftarsysteem. Dat systeem houdt in dat men moet betalen voor het restafval dat ze inleveren, maar dat ze het recyclebare, PMD-afval gratis kunnen inleveren. Met als doel dat mensen hun plastic gaan scheiden.” Gradus is geen voorstander van het diftarsysteem, zo benadrukt hij dat het met name in grote steden leidt tot discussie en vervuiling van het plastic afval en andere stromen.

Daarnaast speelt ook het ‘omgekeerd inzamelen’ een rol bij de vervuiling. “De recyclebare stroom wordt in dat geval aan de voordeur opgehaald en het restafval moet weggebracht worden naar een container bij bijvoorbeeld een school of kerk. Mensen moeten dan moeite doen om van het restafval af te komen, waardoor ze enerzijds meer gaan scheiden maar het blijkt ook dat het PMD-afval daardoor meer vervuild is.”

Wat hoort er eigenlijk bij het PMD-afval?

Dat het plastic afval zo vervuild is, komt dus grotendeels doordat er vaak dingen bij worden gedaan die er niet thuishoren. Kassa zet voor jou op een rijtje wat er wel en niet bij het PMD-afval mag.

PMD-afval scheiden

Om ervoor te zorgen dat het PMD-afval juist wordt weggegooid, moet je op de volgende dingen letten:

  • Zorg dat verpakkingen leeg zijn
  • Buig deksels van conservenblikken naar binnen
  • Vouw drankpakken plat en plaats de dop er weer op

Heb je nog twijfels bij een product, controleer het dan via jouw gemeente of de Afscheidingswijzer.

Waarom verbranden?

Afvalverwerkende bedrijven hebben een bepaalde minimale kwaliteit van plastic nodig om plastic als grondstof een tweede leven te geven. Veel ladingen plastic voldoen niet aan de kwaliteitseisen. Die afgekeurde lading plastic wordt dan verbrand.

Volgens Jeroen Stein, woordvoerder Vereniging Afvalbedrijven, is afvalverbranding met energieterugwinning de wenselijke route van niet-recyclebaar plastic. “Dat is omdat afval en het overblijfsel na verwerking volgens het Landelijk Afvalbeheersplan moet worden verwerkt in een afvalenergiecentrale”, aldus Jeroen Stein, woordvoerder Vereniging Afvalbedrijven.

Invloed op het milieu

Wat betreft het kostenplaatje is het verbranden van plastic voordeliger dan recyclen. Maar als we kijken naar de invloed op het milieu van de handelingen, wat is dan de beste optie?

Het verbrande afval levert elektriciteit en warmte op, maar leidt ook tot CO2-uitstoot. Echter schreef Gradus in 2020 in het NRC al dat het verbranden van plastic zo slecht nog niet is. “Je kunt deze laagwaardige soorten plastic veel beter verbranden in efficiënte verbrandingsovens in Nederland of Scandinavië.” Hij verwijst naar het rapport ‘De circulaire economie’ van het Centraal Planbureau (CPB). Daarin staat dat het verbranden van plastic nauwelijks meer CO2-uitstoot veroorzaakt dan het recyclen. Volgens de cijfers gaat het over slechts 0,1 tot 0,15 procent van de totale CO2-uitstoot. “Vlees eten en vliegen zijn vele malen viezer”, aldus Gradus.

Waarom recyclen we dan nog?

Verbranden is goedkoper en is nauwelijks kwalijker voor het milieu dan recyclen, volgens de expert althans, maar toch blijven we recyclen. Dat blijft volgens Jeroen Stein, ook zeer belangrijk. “Bron- of nascheiding is noodzakelijk vanwege de grondstoffenbehoefte van maatschappij en industrie.”

Raymond Gradus is ook van mening dat we er uiteindelijk voor moeten zorgen dat er zoveel mogelijk plastic afval gerecycled wordt in plaats van verbrand. Maar daarvoor moet er volgens hem wel een verandering komen in het huidige systeem.

Machine doet het werk via nascheiding

De hoogleraar verwijst naar een onderzoek naar de werking van nascheiding dat in de provincie Friesland is uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de kwaliteit van PMD uit nascheiding beter is dan de kwaliteit van bronscheiding.

Bronscheiding houdt in dat het afval wordt gescheiden direct waar het vrijkomt. Dat wordt dus door de consument gedaan vóór het inleveren van het afval. Nascheiding wil zeggen dat het PMD-afval door de afvalverwerker uit het restafval wordt gehaald. Dat gebeurt dus na het inleveren van het afval.

“Nascheiding is de toekomst”

Gradus is geen voorstander van direct één landelijk recyclesysteem introduceren aangezien het maken van eigen keuzes van gemeentes ook veel voordelen heeft. Op die manier is ook de effectiviteit van nascheiding gebleken. Echter denkt de hoogleraar wel dat het een kwestie van tijd is voordat het merendeel is overgestapt op nascheiding. “Ik denk dat nascheiding de toekomst is. Het is beter voor het milieu, de burger en uiteindelijk ook de portemonnee.”

Een factor die hieraan gaat bijdragen is de krapte op de arbeidsmarkt. “Er waren nu al afvalbedrijven die de werkroosters niet rond kregen. Met nascheiding bespaar je een op te halen afvalstroom en dus is er minder personeel nodig.”

Nuttig of zinloos?

Het is dus makkelijk om te zeggen dat het scheiden van het PMD-afval zinloos is “omdat het toch wordt verbrand.” Recyclen is nog altijd van belang zodat we de grondstoffen kunnen hergebruiken. Echter moet er dus gekeken worden naar de manier van het PMD-afval scheiden. Uiteindelijk ziet hoogleraar economie Raymond Gradus graag dat nascheiding de nieuwe toekomst wordt en er meer gebruik wordt gemaakt van machines die het afval scheiden in plaats van de consument.

Hij roept gemeentes op om het mensen op dit moment zo gemakkelijk mogelijk te maken. “Vraag je inwoners niet te veel en hou ze gemotiveerd. Maak meer gebruik van machines, met name bij het PMD-afval en maak ook goede afspraken met het bedrijfsleven.”

Bron: De Telegraaf/NRC/EenVandaag

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven

Meer over:

kassa's hulpartikelen, afval scheiden, pmd-afval
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (39)

lampje1watt
lampje1watt27 sep. 2023 - 20:06

Een gemeente deed nascheiding, Effectief, beter dan 90% van het plastiek kwam zo 'terug'. Met Duobak: Een kant voor GFT, andere kant voor de rest (sticker met aanwijzing) verplaatsbaar tussenschot (3 keuzes verhouding GFT/rest). Geen confusie welke bak aan de straat moet. Het percentage plastic dat nu (bruikbaar) 'terug' komt is veel lager De burger is niet in staat goed te scheiden. De lijst is lang en niet compleet. en dan dit; Advies op warme dagen; gooi GFT maar in de container die het eerst wordt geleegd, ¿Hoezo Scheiden?

hanssieben
hanssieben24 sep. 2023 - 10:54

Dan moet mij eens iemand uitleggen waarom er schepn vol met plastic afval verscheept wordt naar Indonesië en Maleisië waar ze de capaciteit niet hebben om hun eigen afval te recyclen en zodoende het maar in een rivier storten.Dit is bij de overheid bekend maar die kijkt alleen naar het geld wat het opbrengt.DE BOEVEN VAN DEN HAAG.

marijke77
marijke7723 sep. 2023 - 15:00

Die lijst bovenaan klopt al niet want bij ons mogen chips zakken etc. er ook in. Nascheiden is dus beter want er zijn teveel verschillen.

aengvanthoff@caiway.nl
aengvanthoff@caiway.nl22 sep. 2023 - 15:54

Ik zou de industrie opleggen een soort verpakkingsmateriaal te maken dan is die enorme scheiding/nascheiding niet meer aan de orde. De consument weet dat je het dan in een zak moet doen. Je moet altijd aan de bron beginnen en dat gebeurt (weer) niet. Ik hoor de problemen al aankomen!

jantenklooster
jantenklooster22 sep. 2023 - 15:17

Als een zogenoemde hoogleraar iets uitkraamt, betekent dat nog niet dat het de waarheid is. Ik verdenk deze Gradus ervan dat hij aandelen heeft in een nascheidingsinstallatie. Mensen, denk zelf na en hobbel niet achter 1 mening aan van een zogenoemde hoogleraar als Gradus. Iedereen snapt toch dat als je pmd bij ander afval weggooit, meer vervuild is en minder makkelijk her te gebruiken is dan wanneer je het apart houdt? Bovendien maakt het mensen bewust dat je niet zomaar alles moet wegkieperen, en dat de maatschappij het verder wel oplost. De maatschappij dat ben jij - neem je verantwoordelijkheid!

jantenklooster
jantenklooster22 sep. 2023 - 15:16

Als een zogenoemde hoogleraar iets uitkraamt, betekent dat nog niet dat het de waarheid is. Ik verdenk deze Gradus ervan dat hij aandelen heeft in een nascheidingsinstallatie. Mensen, denk zelf na en hobbel niet achter 1 mening aan van een zogenoemde hoogleraar als Gradus. Iedereen snapt toch dat als je pmd bij ander afval weggooit, meer vervuild is en minder makkelijk her te gebruiken is dan wanneer je het apart houdt? Bovendien maakt het mensen bewust dat je niet zomaar alles moet wegkieperen, en dat de maatschappij het verder wel oplost. De maatschappij dat ben jij - neem je verantwoordelijkheid!

jantenklooster
jantenklooster22 sep. 2023 - 15:16

Als een zogenoemde hoogleraar iets uitkraamt, betekent dat nog niet dat het de waarheid is. Ik verdenk deze Gradus ervan dat hij aandelen heeft in een nascheidingsinstallatie. Mensen, denk zelf na en hobbel niet achter 1 mening aan van een zogenoemde hoogleraar als Gradus. Iedereen snapt toch dat als je pmd bij ander afval weggooit, meer vervuild is en minder makkelijk her te gebruiken is dan wanneer je het apart houdt? Bovendien maakt het mensen bewust dat je niet zomaar alles moet wegkieperen, en dat de maatschappij het verder wel oplost. De maatschappij dat ben jij - neem je verantwoordelijkheid!

hembrugje
hembrugje22 sep. 2023 - 14:15

Zinloos dat scheiden, fouten en gemakzucht liggen ten grondslag aan het slecht scheiden , ieder doet zijn best maar dat werkt niet. Zoals de expert ook zegt , het kan beter gescheiden worden door machines. Straks moeten we de koffiecupjes nog leeg lepelen Scheelt weer een extra bak in je tuin en water, want veel mensen spoelen het afval nog even af onder de kraan om te voorkomen dat het gaat stinken. Dan nog een extra bak of zak in je keuken gewoon niet doen. Vooral in de grote steden zie je nog gewoon zakken op straat waarin ochtendsterren de blikjes gaan zoeken en de ratten een plaag worden. Onder de grond verzamelen in deze grote steden Het levert dus geen voordelen op dus gewoon stoppen.

6 Reacties
jantenklooster
jantenklooster22 sep. 2023 - 15:10

Wat je beweert is onzin. Als je gewoon alle consumentenverpakkingen leeg en schoon scheidt, doe je het prima. Nascheiden geeft echt een mindere kwaliteit. Als de verpakkingen met het restafval weggegooid worden let niemand er meer op dat het leeg is. Bovendien raakt het zo vervuild met ander afval waardoor er veel minder hergebruikt kan worden. Goed scheiden betekent naast dat er minder grondstoffen nodig zijn, ook voordeel op voor de afvalstoffenheffing. Gemeenten krijgen voor goed gescheiden verpakkingen namelijk een vergoeding. Die komt ten goede aan het budget voor afval.

jantenklooster
jantenklooster22 sep. 2023 - 15:11

Wat je beweert is onzin. Als je gewoon alle consumentenverpakkingen leeg en schoon scheidt, doe je het prima. Nascheiden geeft echt een mindere kwaliteit. Als de verpakkingen met het restafval weggegooid worden let niemand er meer op dat het leeg is. Bovendien raakt het zo vervuild met ander afval waardoor er veel minder hergebruikt kan worden. Goed scheiden betekent naast dat er minder grondstoffen nodig zijn, ook voordeel op voor de afvalstoffenheffing. Gemeenten krijgen voor goed gescheiden verpakkingen namelijk een vergoeding. Die komt ten goede aan het budget voor afval.

jantenklooster
jantenklooster22 sep. 2023 - 15:11

Wat je beweert is onzin. Als je gewoon alle consumentenverpakkingen leeg en schoon scheidt, doe je het prima. Nascheiden geeft echt een mindere kwaliteit. Als de verpakkingen met het restafval weggegooid worden let niemand er meer op dat het leeg is. Bovendien raakt het zo vervuild met ander afval waardoor er veel minder hergebruikt kan worden. Goed scheiden betekent naast dat er minder grondstoffen nodig zijn, ook voordeel op voor de afvalstoffenheffing. Gemeenten krijgen voor goed gescheiden verpakkingen namelijk een vergoeding. Die komt ten goede aan het budget voor afval.

jantenklooster
jantenklooster22 sep. 2023 - 15:11

Wat je beweert is onzin. Als je gewoon alle consumentenverpakkingen leeg en schoon scheidt, doe je het prima. Nascheiden geeft echt een mindere kwaliteit. Als de verpakkingen met het restafval weggegooid worden let niemand er meer op dat het leeg is. Bovendien raakt het zo vervuild met ander afval waardoor er veel minder hergebruikt kan worden. Goed scheiden betekent naast dat er minder grondstoffen nodig zijn, ook voordeel op voor de afvalstoffenheffing. Gemeenten krijgen voor goed gescheiden verpakkingen namelijk een vergoeding. Die komt ten goede aan het budget voor afval.

jantenklooster
jantenklooster22 sep. 2023 - 15:11

Wat je beweert is onzin. Als je gewoon alle consumentenverpakkingen leeg en schoon scheidt, doe je het prima. Nascheiden geeft echt een mindere kwaliteit. Als de verpakkingen met het restafval weggegooid worden let niemand er meer op dat het leeg is. Bovendien raakt het zo vervuild met ander afval waardoor er veel minder hergebruikt kan worden. Goed scheiden betekent naast dat er minder grondstoffen nodig zijn, ook voordeel op voor de afvalstoffenheffing. Gemeenten krijgen voor goed gescheiden verpakkingen namelijk een vergoeding. Die komt ten goede aan het budget voor afval.

grrrrrene
grrrrrene22 sep. 2023 - 15:32

@jantenklooster: in het artikel waar je op reageert wordt juist gezegd dat nascheiden betere resultaten oplevert. Logisch ook, die waslijst met uitzonderingen leert echt niemand uit het hoofd. Ik dacht dat ik het goed deed, maar blijkbaar mag een chipszak er niet in, want samengestelde verpakking, maar een drankpak is toch ook een samengestelde verpakking? Maar als keer op keer uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat nascheiden beter is, houden we dan alleen aan bronscheiden vast om de consument en feel good momentje te geven ofzo? Is het voor de bühne om als gemeente te kunnen zeggen "kijk ons eens netjes afval scheiden!"...? En ook hier zie je weer dat sommigen bewust scheit aan het systeem hebben door restafval in hun PMD container te gooien. Deels zal dat vast gebrek aan kennis zijn zoals ik met chipszakken, maar je weet gewoon dat er ook kostenbesparing en dus bewust verkeerd sorteren bij zit, gezien de toename van sorteerfouten sinds diftar.

Barns
Barns22 sep. 2023 - 13:30

Uhhm, alle niet Nederlanders begrijpen dit ook allemaal, krijgen ze cursus voor?

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe22 sep. 2023 - 14:19

Waarom? De meeste mensen kunnen een eenvoudig lijstje zelf wel lezen. En anders is er ergens wel hulp.

Beps
Beps22 sep. 2023 - 12:51

Ik ben best voor al dat werk dat we moeten doen, maar we betalen er ook nog eens flink voor, dus de gemeentes verdienen er flink aan dat wij al hun werk onbetaald doen. Maar wat me daarna tegen de borst stuit is dat men er hoge legingskosten bij haalt per lediging en dan nog een vaste lastenprijs erbij. Het is driedubbel (belasting, gratis diensten verlenen, dus je betaalt je eigen werken en dan per lediging) wat we betalen om ons afval weg te werken. Ik vind persoonlijk € 8,00 per lediging te duur en zeker als je een meerpersonen huishouding vormt dan kan je er gewoon niet onderuit. Zelf heb ik al een systeem dat ik steeds bij het uitlaten van de hond mijn dagelijkse restafval een keer in de week in de groene gemeenteafvalbak gooi, ik heb zo weinig dat ik het in nog een jaar vol krijg. Voorheen leende ik mijn bak dan ook altijd uit aan de grotere gezinnen nu kan dit niet meer.

wong
wong22 sep. 2023 - 11:58

Fabrikanten moeten veel meer dan nu gebruikelijk is, de manier van afvalscheiding op de verpakking aangeven (bijv. op plastic emmers, speelgoed, tuinartikelen, maar ook op cosmetica enz.)

cornouws
cornouws22 sep. 2023 - 11:51

Het principe van scheiden van je afval en het netjes her-gebruiken of verwerken steun ik volledig. Ik denk toch dat ik in het artikel kanttekeningen mis over de problemen aan de kant van de verwerking. Het is immers bekend dat een deel van de 'verwerking' geschiedt in landen ver van hier, waar een flink deel van onze rommel op stranden en op de velden belandt, en een ander deel viest wordt verbrand. Zolang we dat niet onder controle hebben, en de papieren werkelijkheid van 'gecertificeerde' verwerking niet hebben vervangen door een echt schoon proces, is verwerking, hergebruik van plastic afval nogal twijfelachter..?!

3 Reacties
jantenklooster
jantenklooster22 sep. 2023 - 12:17

Ons wordt gewoon in westerse landen gerecycled

jantenklooster
jantenklooster22 sep. 2023 - 12:17

Ons wordt gewoon in westerse landen gerecycled

cornouws
cornouws25 sep. 2023 - 12:41

Ja Jantenklooster, dat zegt mijn gemeente ook. Die heeft namelijk via via een contract met een net bedrijf in Duitsland. En waar en hoe die het verwerkt.. Iedereen doet het netjes op papier. Maar rara, waar komt onze troep in Turkije dan vandaan? We moeten niet naïef zijn.

adriaan2
adriaan222 sep. 2023 - 11:29

Rotterdam is er al mee gestopt omdat het niet werkte en doet nu zelf scheiden. Dat is wel een succes geworden.

2 Reacties
jantenklooster
jantenklooster22 sep. 2023 - 12:18

Het werkt niet omdat de inwoners er een zooitje van maken

grrrrrene
grrrrrene22 sep. 2023 - 15:37

@jantenklooster: het is een slecht systeem waar mensen eenvoudig misbruik van kunnen maken. Ik ken ze ook wel die ander afval tussen hun groen en PMD afval doen, omdat ze de tarieven voor restafval te hoog vinden. Kun je van alles van vinden, is niet goed, maar dat is een gegeven en"even" kijken wat er onderin zo'n container zit is er niet bij. Bij steekproeven hier gaat zo'n container nooit op de kop.

Patriciaadelheid
Patriciaadelheid22 sep. 2023 - 11:20

Sorry hoor, maar om aan afvalscheiding te doen moet je, lang, gestudeerd hebben. PMD, pmd wat…..

4 Reacties
jantenklooster
jantenklooster22 sep. 2023 - 12:19

P = plastic verpakkingen M= metalen verpakkingen D= drankenkartons

JannyBoe
JannyBoe22 sep. 2023 - 14:20

Om jezelf een afkorting van drie letters eigen te malen heb je bijzonder weinig opleiding nodig. De wil om je ergens in te verdiepen is het allerbeste begin.

grrrrrene
grrrrrene22 sep. 2023 - 15:44

@jantenklooster: plastic klopt gewoon niet qua term. De rechter kolom, met alles wat er niet in mag, bevat diverse plastics. Vijverfolie is bijvoorbeeld ook plastic. In de volksmond heet de container ook wel verpakkingencontainer, wat de lading al wat meer dekt, maar nog altijd niet volledig klopt. Het is te complex, getuige de lange lijst in dit artikel met overal nog een algemene "catch all" opmerking waar de overige, niet specifieke uitzonderingen onder moeten vallen. Dit systeem moet voor iedereen in Nederland werken, ongeacht leeftijd en opleidingsniveau.

grrrrrene
grrrrrene22 sep. 2023 - 15:48

Vijverfolie is misschien geen geweldig voorbeeld. Maar koffiecupjes zijn plastic verpakkingen, een kitkoker ook, een deospuitbus is een metalen verpakking. Allemaal staan ze in het rechter rijtje en mogen ze niet in de PMD container. Leg dat een leek maar eens uit.

wim koelewijn
wim koelewijn22 sep. 2023 - 11:17

Moeten wij, klootjesvolk, allerlei inspanningen doen om afval te scheiden terwijl Amsterdam 1 miljoen kilo troep uit Italië importeert, let wel ..per week !!!!!! om na verwerking het hier de lucht in te blazen ???? En wellicht ruimschoots meer qua gewicht..

2 Reacties
Keesje39
Keesje3922 sep. 2023 - 11:30

Wim Koelewijn, wat importeert Amsterdam uit Italië? Ballonnen, sigaretten, vuurwerk, of wat anders?

adriaan2
adriaan222 sep. 2023 - 14:58

Ik heb ooit begrepen via een een documentaire op tv dat idd gewoon huisvuil uit enele italiaanse steden naar nederland komt om hier de ovens gaande te houden omdat in NL onvoldoende afval is. Ik denk ook niet dat de italianen het scheiden. Schiet mij maar lek als dat idd zo is.

rudilobo
rudilobo22 sep. 2023 - 11:15

Ben een één persoons huishouden met een klein huis klein balkonnetje. Ik heb hier niet de ruimte om alles te scheiden. Er is ruimte voor één bak in de keuken, balkon is op zuidoosten.

1 Reactie
Keesje39
Keesje3922 sep. 2023 - 11:38

Ook ik ben een eenpersoons huishouden, maar afval scheiden kost me niet heel veel ruimte. Plastic e.d. doe ik in een plastic broodzak en gooi ik bijna dagelijks in de bak voor plastic. GFT gaat in een groen emmertje van nog geen 10 liter met een afbreekbaar binnenzakje dat zó in de groene bak kan. Dat moet wel om de 4-5 dagen. Papier in een plastic tas die in de gang staat, wordt-ie zwaar dan naar de papierbak en de tas leegschudden. Restafval in (kleinere) zakjes van bijvoorbeeld noten, gaat in een openbare afvalbak van de gemeente zodat ik voor restafval niet hoef te betalen.

jossbd
jossbd22 sep. 2023 - 10:38

Het doel van recyclen is het hergebruiken van oude grondstoffen tot nieuwe te gebruiken grondstoffen. Dit kan heel goed met diverse plastics mits ze gescheiden aangeleverd worden of zoals men schrijft via een nascheider waar plastic soorten gescheiden worden. Capaciteit van verwerkingsinstallaties voor palstic is momenteel een probleem er zijn er te weinig in NL voor het aanbod. Dit is mede een reden waarom er nog veel plastic (PMD) verbrand wordt.

Pietmaarten
Pietmaarten22 sep. 2023 - 9:58

Plastic is net als het aluminium een goed te recyclen materiaal .

1 Reactie
Stortgoed
Stortgoed22 sep. 2023 - 15:33

Ben een groot voorstander van recyclen. Helaas klopt het niet dat al het plastic goed recyclebaar is. Sommige plastics zijn helemaal niet herbruikbaar of recyclebaar (Polystyreen en polypropyleen). Andere plastics (PET) alleen als ze niet vermengd zijn met andere soorten plasic, materialen (zoals karton bij pizzadozen) of vervuild zijn. PVC en LDPE kunnen niet door alle alle recyclingbedrijven worden verwerkt. Verbranding daarvan levert veel giftige stoffen op. 40% van al het plastic wordt gebruikt voor verpakkingen. Er zitten in verpakkingen 250 verschillende soorten plastics. De recyclingindustrie kan maar een klein deel daarvan scheiden. Het is dus zaak dat bedrijven minder (soorten) plastic gebruiken en de consument producten koopt zonder of met minder (plastic) verpakkingen.

albert van santen
albert van santen22 sep. 2023 - 9:50

ik vind dit heel goed, alleen wat er wordt gegegooid is 80% wat in de klikko komt. Hier moet een speciale bak voor komen zodat het helemaal wordt gescheiden en meer bakken komen bij supermarkten en andere standplaatsen.