Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Plasterk: nog geen besluit over DigiD-chip

30-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Plasterk_03.jpg
Het rijbewijs wordt flink duurder, omdat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) een DigiD-identificatiechip erop wil plaatsen. Het ontwikkelen van een losse DigiD-kaart, die moest worden gebruikt bij bijvoorbeeld aankopen op internet of het doen van belastingaangifte, is stopgezet. Dat schrijft De Telegraaf.
Identiteitsbewijzen
De chip van de DigiD-pas kan ook op Nederlandse identiteitsbewijzen worden geplaatst. Volgens Plasterk kan de wet- en regelgeving echter niet op tijd worden aangepast voor een invoering in 2015 en zouden de kosten ver boven de geraamde 250 miljoen euro uitkomen.
De kosten zijn voor de belastingbetaler, blijkt uit een vertrouwelijke memo van de belangrijkste adviseurs van de minister. De Rijksdienst voor het Wegverkeer mag de chip ontwikkelen. Eerder ontkende Plasterk de prominente rol van de dienst.
Update: 'Nog niet zeker'
In een reactie op het bericht in De Telegraaf laat minister Plasterk weten dat het besluit over de chip nog niet vast staat: "Het is niet waar dat de RDW, rijksdienst wegverkeer, van mijn ministerie opdracht zou hebben gekregen om een kaart te maken, of dat het rijbewijs duurder zal worden," zegt Plasterk. "Mijn ministerie spreekt uitvoerig met het bedrijfsleven over of en hoe een publiek-privaat programma voor electronische identificatie nuttig zou zijn. Daarbij wordt niet alleen gesproken met bedrijven die zelf een identificatiekaart zouden willen maken, maar vooral ook met grote webwinkels, detailhandel, verzekeraars, banken etc. Voor iedereen staat een fraudebestendige en robuuste digitale dienstverlening voorop." ANP/De Telegraaf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!