Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Plasterk: 'Blok-hypotheek' is een 'optie'

23 feb 2013
  •  
leestijd 1 minuten
600x275_hypotheek2_05.jpg
De nieuwe hypotheken waarbij starters in de eerste jaren lagere maandlasten hebben, maar uiteindelijk over de hele hypotheekperiode meer rente betalen, is slechts een ,,optie'' voor starters op de woningmarkt. Ze hóeven er niet voor te kiezen, zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zaterdag in TROS Kamerbreed.
Voor wie in de eerste jaren van zijn werkzame leven niet zoveel koopkracht heeft, kan de 'Blok-hypotheek' (naar minister Stef Blok voor Wonen) een optie zijn, vindt Plasterk. De nieuwe hypotheek, waarbij een tweede lening wordt afgesloten om de maandlasten te drukken, is een van de maatregelen uit het woonakkoord van anderhalve week geleden die bedoeld zijn om de woningmarkt uit het slop te trekken en starters meer kansen te bieden.
Optie
,,Mensen hebben eerst minder maandlasten en gaan later meer betalen. Dat is zo klaar als een klontje'', aldus Plasterk. ,,Dit is een extra kans om de woningmarkt aan de gang te krijgen. We gaan kijken hoeveel mensen ervan gebruik maken. Dit is een optie, dit hoeven mensen niet te doen.''
Lange termijn duurder
De Volkskrant berekende vrijdag dat kopers die voor een hypotheek kiezen die nu door minister Stef Blok (Wonen) mogelijk wordt gemaakt, in de eerste periode weliswaar 100 euro kunnen besparen op hun maandlasten, maar op termijn 60.000 euro duurder uit zijn dan kopers die hun annuïteitenhypotheek volledig aflossen.
ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!