Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Planten en snijbloemen nog steeds vol met pesticiden

01-12-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
20141201-kassagroen-gif_3.jpg
Dit voorjaar bleek dat veel van de planten die te koop zijn in het tuincentrum boordevol zitten met pesticiden. Deze weken is opnieuw een onderzoek gedaan hoe het nu staat met het gif op planten èn dit keer ook snijbloemen. Ook daaruit blijkt dat er nog altijd veel illegale middelen op zitten. Vandaag presenteert Greenpeace een nieuw rapport.
Het is een vervolg op het eerste rapport dat is uitgegeven in april 2014. Dat rapport zorgde voor veel commotie in de tuinbranche en er is vanalles in gang gezet. Om de ambitie hoog te houden, maakte de organisatie opnieuw een rondgang langs verschillende tuincentra en nam dit keer ook proefjes bij snijbloemen. In het vorige rapport zijn 69 planten onderzocht. Daaruit bleek dat er veel illegaal gif op planten zat en dat dat gif schadelijk is voor de bijen en andere organismen. De bijensterfte is onder meer een gevolg van pesticiden op planten.
Illegale bestrijdingsmiddelen
Dit keer zijn er in totaal 105 planten onderzocht, waaronder ook snijbloemen bij tuincentra, maar ook de tuincentra van doe-het-zelf-zaken en bij een willekeurige supermarkt. Daar bleken opnieuw illegale middelen op te zitten, die niet Europa en ook niet in Nederland mogen voorkomen. In 68 gevallen werd er een bestrijdingsmiddel aangetroffen dat illegaal is in Nederland. 42 reciduen mogen daarvan niet eens in de Nederlandse tuinbouw gebruikt worden. 28 stoffen daarvan zijn in de hele EU verboden. Greenpeace noemt het schokkende meetresultaten. Uit het onderzoek blijkt, dat het merendeel van de getestte planten uit Nederland komt. Die voldoen dus niet aan onze Nederlandse en Europese regelgeving.
'Tempo voor verandering ligt te laag'
Greenpeace vond dat het tempo voor verandering te laag ligt en wil snelle actie. Uit het rapport: "De sector leunt weer achterover en blijft grote bestrijdingsmiddelen gebruiken, legaal en illegaal. Ook de tuinbranche reageerde eerst afhoudend. Vooruitlopend op de nieuwe wettelijke restricties zullen tuincentra de betreffende middelen niet uit het schap halen. De doe-het-zelvers schuiven het af op de consument die beter voorgelicht moet worden."
Intratuin in actie
Alleen marktleider Intratuin is door een petitie van klanten in actie gekomen. Zij publiceerden in november een actieplan. Binnen zes jaar verkoopt het bedrijf alleen maar planten zonder deze voor bijen giftige stoffen. Intratuin heeft de ambitie om het bestrijdingsmiddelengebruik in de hele sierteeltsector terug te dringen. Gifplanten moeten een uitzondering worden in plaats van de norm. Op donderdag 4 december is er in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over pesticiden.
Tuinbranche
Ondertussen heeft ook de tuinbranche niet stilgezeten. Frank van der Heide: "Wij zijn een branchevereniging die veel partners vertegenwoordigt. Zij moeten allemaal veranderen en bestuderen hoe dat gaat. Wij gaan zaken veranderen, maar dat gaat niet zo snel als Greenpeace zou willen, maar we zitten niet stil." De tuinbranche kwam vorige week samen met al haar leden om een eigen Groen Branche Plan te presenteren. "Daarin kijken we hoe we de gewassen beter kunnen beschermen en de middelen kunnen reduceren. Ook zijn we in gesprek met fabrikanten en het ministerie van Milieu. We willen onze doelstellingen halen in 2022, het jaar van de Floriade. Ook zijn we bezig met GroenKeur. Dat loopt al een tijd. Daarin willen we de certificering aanpassen en ervoor zorgen dat verboden middelen ook daadwerkelijk niet meer gebruikt worden. Zestig procent van de gewassenbeschermingsmiddelen in kweek en teelt moet dan duurzaam zijn."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor