Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Plantaardige vervangers in supermarkt goedkoper dan vlees en zuivel

02-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1795 keer bekeken
  •  
vega vlees 1127

Onderzoek toont aan dat vleesvervangers in de supermarkt steeds vaker voordeliger zijn dan vlees. Hetzelfde geldt voor zuivel dat is gemaakt van plantaardige in plaats van dierlijke grondstoffen. Nog maar een paar jaar geleden was dit beeld omgekeerd.

Een en ander blijkt onderzoek dat is uitgevoerd Questionmark in opdracht van ProVeg Nederland, een organisatie die zich inzet voor meer plantaardige voeding.

Boodschappenmandje

Questionmark vergeleek de prijzen van een boodschappenmandje gevuld met de twaalf meest voorkomende productsoorten. Het gaat om onder meer vegetarische balletjes, plantaardige kaas en plantaardige yoghurt. Steeds werd de goedkoopste plantaardige versie vergeleken met de goedkoopste dierlijke tegenhangers van diezelfde producten bij de supermarkten Albert Heijn, Aldi, Dirk, Jumbo, Lidl, Plus en Ekoplaza.

Alleen bij Dirks is plantaardig iets duurder

Bij vrijwel alle supermarkten is de consument die voor plantaardig kiest het voordeligst uit. Het prijsvoordeel kan oplopen tot wel 9,66 euro bij Ekoplaza. Dat is een besparing van 20 procent. Ook bij Jumbo en Lidl is de prijsbewuste consument voordeliger uit met het plantaardige mandje (respectievelijk 3,89 euro en 3,11 euro). Alleen bij supermarkt Dirk betaalt de consument volgens het onderzoek nog 0,18 euro meer voor een mandje gevuld met plantaardige producten.

De prijsverschillen zijn deels te verklaren door de inflatie, die dierlijke producten harder hebben geraakt. Een andere verklaring volgens ProVeg is dat supermarkten bewust stappen zetten om de prijsverschillen tussen dierlijk en plantaardig op te heffen of te verkleinen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Gargamel1900
Gargamel19002 feb. 2024 - 18:48

ik hoef die plantaardige troep niet en laat me er ook niet toe overhalen die troep te eten. goed vlees komt van dieren, en daar is niks mis mee. goede zuivel komt van onze koeien en groeit niet aan struiken. hoe toch eens op met die onzin produkten. we hebben koeien voor de lekkere melk waar we gezonde produkten van maken, geven de koeien niet meer genoeg melk dan worden het vleeskoeien voor goed en degelijk vlees.

1 Reactie
Pagadder
Pagadder2 feb. 2024 - 20:46

Juist en die namaak producten zitten ook nog eens vol zout om t een beetje smaak te geven. Sowieso is dit voedsel wat intensief is bewerkt, slecht voor je gezondheid.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!