Het coalitieakkoord zou voor een kleine stijging van de koopkracht (in de periode 2022-2025) zorgen. Maar als de hoge inflatie blijft aanhouden, blijft er van die stijging amper wat over. Dit concludeert het Nibud. Volgens het financiële voorlichtingsinstituut tonen de plannen van kabinet-Rutte IV een wisselend beeld over de ontwikkeling van de koopkracht.
Volgens Nibud-directeur Arjan Vliegenthart ademt het coalitieakkoord ambitie, maar de praktijk blijkt weerbarstig. De verhoging van het minimumloon pakt voor veel mensen goed uit, maar door de verandering in huurtoeslag gaan anderen er juist op achteruit. Gepensioneerden en zelfstandigen zien hun koopkracht het minst stijgen en soms zelfs dalen.
Ook de veranderingen in de huurtoeslag kunnen beter. Zo zijn de voorgestelde plannen berekend op een fictieve normhuur. In werkelijkheid zou het pas veel geld schelen als de huur boven de normhuur valt. Verder gaan ook de mensen met kinderopvangtoeslag er nauwelijks op vooruit.
Mensen met een AOW-uitkering kunnen er zelfs op achteruit gaan. Zij zien hun koopkracht nauwelijks toenemen met deze plannen. Bij gepensioneerden met een aanvullend pensioen zijn er koopkrachtdalingen zichtbaar. Ook zouden mensen met enkel AOW in 2025 maandelijks rond de 100 euro aan heffingskorting niet kunnen verzilveren. Dit is iets waar ze wel recht op hebben, volgens Vliegenthart. Hij vindt dat gepensioneerden recht hebben op compensatie.
Voor zelfstandigen gaat in drie jaar tijd de zelfstandigenaftrek flink omlaag. Dit zou volgens de plannen worden gecompenseerd met de hogere arbeidskorting. Deze blijken alleen niet genoeg te compenseren.
Bron: Nibud.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
ik heb het helemaal gehad met politici, zonder uitzondering leugenaars of kunnen (willen) beloftes niet waar maken. Zoals hun grote voorbeeld en z.g. roerganger Rutte schijnt die te heten dit al jaren doet. Bah, volledig onbetrouwbaar !
Dit VVD/D66 kabinet zijn helemaal niet van plan om de koopkracht zeker te stellen. Op de eerste plaats moeten al die oudjes het leven onmogelijk worden gemaakt en daarna de eigen burgers die aan de ondergrens van de samenleving bungelen. Dan komt er tenmiste geld vrij om gelukszoekers aan gratis huizen en verzorging te helpen.
Waarom geen arbeidskorting voor vrijwilligers en mantelzorgers. En mensen die sparen en beleggen (boven een bepaald bedrag) kunnen daar ook vele uren per maand mee bezig zijn. Ook die arbeidskorting.....
Sigrid Kaag zei gisteravond in het RTL Nieuws dat het kabinet "het nog te vroeg vindt om nu al de koopkracht te repareren. Ze noemde de hoge inflatie en de daarbij behorende prijsstijgingen "zorgelijk". Ze wilde de cijfers van het CPB van volgende maand afwachten. En dan kijken of het kabinet de koopkracht wel zal repareren en hoe! Dit is een klap in het gezicht van veel mensen, die nu al moeite hebben om rond te komen elke maand! Je moet het allemaal maar afwachten! Hoezo stressvol? Het lijkt erop alsof dit kabinet de problemen totaal niet serieus neemt, of zie ik dat verkeerd?
De enige remedie tot verbetering in rechtvaardigheid is stoppen met de onbetaalde arbeid vroeger de zogenaamd afgeschafte slavenarbeid genoemd. Heden ten dagen door slimme zakkenvullers ondergebracht onder de noemers vrijwilligerswerk en mantelzorg. Pas als een ieder die deze arbeidsvormen verricht inziet dat dit her huidige uitbuiten behelst en daarom zegt ik doe het niet meer pas dan zal de diefstal van hun inkomen stoppen en worden terug betaald. Wanneer men deze vuist niet maakt moet men ook niet klagen want dan accepteren zij het voor hen negatieve beleid.
Laat uw afkeuring voor de huidige coalitie ook eens merken door in maart te gaan stemmen en dan wel op partijen die niet bij de regering horen.
Op 16 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen, geen Tweede Kamer verkiezingen. Maar wellicht wel een goede graadmeter hiervoor.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!