Kassa

Planbureau: Nederland achter met vergroening

  •  
16-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Duurzaamheid.jpg
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, loopt Nederland niet voorop met het vergroenen van de economie. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een donderdag verschenen rapport.
In landen als Zuid-Korea, Denemarken, Duitsland en China wordt volgens het PBL momenteel veel meer aan duurzaamheid gedaan. Dat blijkt onder meer uit hun hoge verkoopcijfers voor schone energietechnologie.
Het planbureau vindt het nodig dat Nederland sterker op vergroening inzet. Omdat de wereldeconomie de komende 40 jaar waarschijnlijk gaat verviervoudigen, zal de schaarste aan grondstoffen en hulpbronnen toenemen en dat vereist aanpassing.
Het PBL pleit in het rapport onder meer voor een verbetering van het belastingstelsel, bijvoorbeeld door voor het vrachtverkeer een kilometerheffing in te voeren. Het afschaffen van subsidies voor activiteiten die schade aan het milieu toebrengen, kan daarnaast een bedrag tot 10 miljard euro opleveren. Ook zou de overheid meer kunnen inzetten op groene energie en het stimuleren van duurzame innovatie. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!