Plan voor vrijwillig latere AOW op lange baan
14-04-2009
• leestijd 2 minuten
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil het kabinetsplan om vrijwillig de AOW later te laten ingaan dan 65 jaar, op de lange baan schuiven. De Kamer toonde zich vorig jaar al sceptisch, vooral omdat wordt gevreesd voor uitvoeringsproblemen. Nu worden extra vraagtekens bij de Flex-AOW gezet, omdat het kabinet vorige maand in het crisispakket heeft besloten om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen naar 67 jaar.
CDA, PvdA, PVV en GroenLinks steunden dinsdag het verzoek van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt om voorlopig de kabinetsplannen voor vrijwillig langer doorwerken niet in de Kamer te behandelen. Zij wezen erop dat werkgevers en vakbonden vrijwillig langer doorwerken willen meenemen in hun advies aan het kabinet over alternatieven voor de hogere AOW-leeftijd. Dat advies wordt voor 1 oktober verwacht.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) schrijft dinsdag daarentegen aan de Kamer dat de twee plannen ,,geheel verschillende ontwikkelingen'' zijn ,,die los van elkaar gezien moeten worden''. Volgens haar biedt de Flex-AOW mensen de kans hun AOW maximaal vijf jaar later op te nemen. Als de AOW verhoogd wordt naar 67 jaar, verschuift die mogelijkheid volgens haar mee.
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil een nieuwe brief van Klijnsma, waarin zij reageert op het verzoek van de sociale partners om het plan voor vrijwillig doorwerken mee te nemen in hun advies over verhoging van de AOW-leeftijd. Daarna wil hij bekijken of de Flex-AOW alsnog besproken kan worden.
De VVD was de enige partij die ronduit zei dat het plan voor vrijwillig doorwerken niet uitgesteld moet worden. De SGP vroeg zich af of de Kamer zijn eigen afweging moet maken in plaats van te wachten op een advies van werkgevers en de vakbonden.
De SP is juist bezorgd over de onenigheid die er bestaat over de adviesaanvraag van het kabinet aan de sociale partners. De FNV gaat ervan uit dat een alternatief voor een verhoging van de AOW-leeftijd dezelfde besparing van 4 miljard euro moet opleveren. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) stelt dat een alternatief ook problemen bij aanvullende pensioenen moet helpen oplossen en meer mensen langer aan het werk moet krijgen.
Bron: ANP