Plan voor verbetering zorg in verpleeghuizen
20-12-2018
• leestijd 1 minuten
Zorgorganisaties dienen donderdag een plan in bij het Zorginstituut Nederland om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren. Zo zouden er voor patiënten altijd minimaal twee zorgverleners moeten zijn op drukke momenten.
Daarnaast moet er bij incidenten altijd een verpleegkundige binnen een half uur aanwezig zijn. Het plan moet er ook voor zorgen dat bewoners in verpleeghuizen meer hun eigen leven kunnen leiden en dat medewerkers met meer plezier hun werk kunnen doen.
Zorg laat te wensen over
In kleinschalige woongroepen voor (demente) ouderen laat de zorg geregeld te wensen over. Het personeel heeft niet altijd genoeg kennis, er ontbreken richtlijnen en protocollen en soms is materieel niet voorhanden, zoals een bed dat extra laag kan worden gezet om vallen te voorkomen. Dat concludeert Verenso, de Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde, na een eigen onderzoek.
Onduidelijkheid
In de kleine woongroepen is ook niet altijd duidelijk voor welke patiënten die is bedoeld. Daardoor worden soms patiënten toegelaten die meer of andere zorg nodig hebben dan de woonvorm kan bieden. In particuliere woongroepen komen knelpunten vaker voor dan in woongroepen die vanuit een grotere organisatie zijn opgezet.
Goede afspraken maken
Verenso raadt toekomstige patiënten aan zich goed te informeren over welke zorg een kleinschalige woongroep kan bieden en of die aansluit bij de behoefte. Specialisten ouderengeneeskunde die bij zo'n woonvorm gaan werken, moeten goede afspraken maken met het bestuur daarvan en met de huisartsen.
Brancheorganisaties
Het initiatief is van onder meer de brancheorganisaties V&VN, ActiZ, Zorgverzekeraars Nederland en de Patiëntenfederatie. ANP