Kassa

Plan om te korten op de kinderbijslag om hogere kosten UVW en SVB

22-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1443 keer bekeken
  •  
moeder kind baby zorg 1127
Er zullen bezuinigingen aankomen op de kinderbijslag, omdat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) meer geld nodig hebben. Dat meldt Trouw.
De komende jaren zullen uitkeringsorganisaties UWV en SVB extra kosten maken. Deze extra kosten wil het demissionair kabinet laten betalen door ouders van minderjarige kinderen. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel klaar van Bas van 't Wout, demissionair minister Economische Zaken. Hierin stelt hij voor om drie jaar te korten op de kinderbijslag. 

Niet indexeren kinderbijslag om hogere kosten SVB en UWV

Vanaf 2022 wil het kabinet elk jaar 100 miljoen euro meer uitgeven aan de SVB en het UWV. Volgens Van 't Wout is dit nodig voor een goede dienstverlening aan burgers, bedrijven en instellingen. "En de kwaliteit van de dienstverlening van deze uitvoeringsorganisaties is medebepalend voor het vertrouwen in de overheid." Maar dat geld moet vervolgens wel ergens vandaan komen. Daarom stelt het kabinet voor om de kinderbijslag in 2022 en 2023 niet te indexeren (red: het aanpassen van inkomens of uitkeringen aan de inflatie zodat de koopkracht gelijk blijft). Vervolgens stijgt in 2024 de hoogte van de kinderbijslag wel, maar iets minder hard dan de inflatie.

Bron: Trouw
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

crazyritten
crazyritten23 jan. 2021 - 18:09

Ik heb inmiddels volwassen kinderen en na mijn scheiding was is heel blij met de kinderbijslag. Als je in een uitkering zit dan heb je dat geld hard nodig. Afschaffen is onzin. Hoe moeten mensen met een laag inkomen anders de maand doorkomen qua kleding, schoenen, schoolspullen, fiets, zwemles, 2 paar gymschoenen voor de gymles binnen en buiten etc etc etc. Dat gaat de regering echt niet betalen. En wat te denken dan van van het hoger onderwijs. Wat denk je wat je betaald aan boekengeld, excursies etc etc? Denk dat veel mensen die de toeslagen weg willen zien gaan zich niet beseffen wat ze zeggen.

crazyritten
crazyritten23 jan. 2021 - 18:05

@vrijmark, die wet is er al. Vanaf het 3de kind ontvangen ouders geen kinderbijslag meer. Is al jaren zo.

vrijmark
vrijmark22 jan. 2021 - 18:09

Afschaffen vanaf het derde kind als je er meer wilt moet je deze maar zelf onderhouden en niet de samenleving

Tonyk
Tonyk22 jan. 2021 - 16:06

Alle toeslagen inclusief kinderbijslag afschaffen. Dit is een systeem dat al lang achterhaald is. Geef de mensen met een minimum inkomen een vast bedrag zodat zij ook kunnen leven

Tonyk
Tonyk22 jan. 2021 - 16:03

Alle toeslagen , incl. Kinafschaffen

agnesvelde
agnesvelde22 jan. 2021 - 15:14

Slecht idee, veel ouders hebben die kinderbijslag hard nodig. Houdt de kinderbijslag dan van de grootverdieners in of via een andere manier zodat de mensen met lage inkomens er geen last van hebben.

h.terpstra
h.terpstra22 jan. 2021 - 11:54

De ouders hebben al kosten gehad, en gemaakt doordat de scholen dicht zijn. Extra oppas regelen, Uren in leveren op het werk. Km . maken om de kinderen bij familie en vrienden te halen en te brengen. Bijscholing en vele andere kosten. Wie betaald de school achterstand van de kinderen? Straks zijn ze weer de klos, omdat er geen geld is voor de sportclub en ZWEMLESSEN. Wel "heel moedig" van het kabinet om de kleintjes aan te pakken om het geld bij de groten uit te reiken. Denk o.a. aan KLM en anderen. Groet, Henk Terpstra.

Patriciaadelheid
Patriciaadelheid22 jan. 2021 - 10:22

Ik vind de kinderbijslag sowieso verschrikkelijk ouderwets en is hier het omslagstelsel enorm onwenselijk. Want waarom moeten bovenbemiddelde ouders een toeslag ontvangen. Dat geldt natuurlijk straks ook wanneer kinderopvang gratis wordt. Van de gekke. Rijke mensen profiteren daar van zonder enige noodzaak. Dat is trouwens ook aan de orde bij de aow. Maar dat terzijde.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!