Kassa

Plan: hele jaar gas en licht voor wanbetalers

23-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gasfornuis 930 520
Door sneller in te grijpen moet het hele jaar door worden voorkomen dat wanbetalers van energierekeningen van gas en elektriciteit worden afgesloten. Energieleveranciers krijgen de verplichting om voortaan ook in de zomer klanten die hun rekening niet betalen, eerst aan te melden bij de gemeentelijke schuldhulpverlening.

Eerder in actie komen

Door veel eerder in actie te komen kan een huishouden weer sneller op de rails worden gezet, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken over het voorstel. Nu moeten energieleveranciers alleen in de winter gegevens van wanbetalers doorgeven. Als de klant in een hulpverleningstraject zit, mag hij niet worden afgesloten.

Schuldhulpverlening

Door het plan worden energieleveranciers verplicht om wanbetalers het hele jaar naar de schuldhulpverlening door te sturen, zo bevestigt de zegsman van het ministerie berichtgeving in het AD. Volgens minister Eric Wiebes gaat het bij elektriciteit, gas en warmte om een eerste levensbehoefte.

10.000 Nederlanders zonder energie

In de zomer van 2016 werden ongeveer 10.000 Nederlandse huishoudens afgesloten van energie. Vaak blijkt dat wanbetalers die tussen april en oktober worden afgesloten ook in de winter nog zonder gas en licht zitten. ANP

Meer over:

gas, elektriciteit
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

jan4073
jan407323 nov. 2017 - 10:46

Ik ken 2 wanbetalers (of als je wilt:  steuntrekkers) en ik zou het niet meer dan terecht vinden om deze af te sluiten en in de kou te laten zitten. Ze betalen de GWE rekening niet maar er staan wel sigaretten en chips op tafel en het kraan water is ook niet goed want ze drinken alleen maar bier en wijn. Enkelen uitgezonderd maar met de meesten van dit soort lieden hoef je geen medelijden te hebben want ze wille niet anders.

1 Reactie
alfaromeo164
alfaromeo16423 nov. 2017 - 11:12

Jij moet in de politiek voor de VVD. Alleen maar lullen maar niet weten waarover ze het hebben.

gerard van tol
gerard van tol23 nov. 2017 - 10:26

De plannen van Rutte III, zoals idiote verhogingen van belasting op energie en drinkwater, zullen eerder leiden tot nog meer wanbetalers. Of liever gezegd goedwillende mensen , die deze eerste levensbehoeften gewoon niet meer kunnen bekostigen. Straks moeten ze in Afrika nog geld inzamelen, om die arme Nederlanders van schoon water te voorzien, onze eigen vertegenwoordigers zullen daar ieder geval niet voor zorgen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!