Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Plaatjes moeten medicijngebruik laaggeletterden verbeteren

07-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
iconen-medicijnen.jpg
Onder het motto 'Kunt u dat even uitleggen?' begint maandag een landelijke campagne die goed medicijngebruik onder laaggeletterde patiënten moet stimuleren. Onder meer een 24-tal plaatjes gaan de medicijngebruikers helpen medicijnen beter in te nemen.
Informatie niet (goed) begrepen
De patiënten begrijpen de mondelinge en schriftelijke informatie die zij in de apotheek bij hun geneesmiddel ontvangen vaak niet of nauwelijks. Voorschriften over tijdstip, dosering en de manier van innemen worden dan verkeerd geïnterpreteerd.
Week van de Alfabetisering
De campagne maakt deel uit van de Week van de Alfabetisering. Daarin wordt stilgestaan bij het feit dat lezen en schrijven voor een op de negen Nederlanders niet vanzelfsprekend is. Het levert bijvoorbeeld ook problemen op bij reizen in het ov, het schrijven van een sollicitatiebrief en het lezen van ondertitels op televisie.
Nieuwe iconen
Speciaal voor de doelgroep zijn 24 nieuwe iconen ontwikkeld die lastige begrippen uitleggen als ‘driemaal daags’ en ‘op een lege maag innemen’. Ook zijn er dit soort tekens voor de werking van de medicijnen, meldde KNMP, de beroepsorganisatie voor apothekers maandag.
Aftrap door staatssecretaris
De campagne 'Kunt u dat even uitleggen?' wordt maandag geopend door staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid en Welzijn). In Nederland zijn zo'n 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. Dat is meer dan 11 procent van de Nederlandse bevolking.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!