Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Pinnen beter voor het milieu dan contant geld

15 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
contactloos pinnen 930x520
Pinnen is minder schadelijk voor het milieu dan betalen met contant geld. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) staat de belasting op het milieu van een pinbetaling gelijk aan het anderhalf uur laten branden van een spaarlamp. Bij een contante betaling is dat twee uur.
De grootste vervuiler bij contante betalingen is het vervoer van al het brief- en muntgeld. Dat gebeurt vaak met vrachtwagens die op fossiele brandstoffen rijden. Ook de winning van kopererts voor muntgeld drukt op het milieu. Pinnen is ook niet brandschoon, want de productie en het energieverbruik van pinapparaten zijn ook vervuilend.

Voetafdruk

DNB baseert zich op gegevens over het betaalverkeer uit 2015. Daaruit blijkt dat de CO2-uitstoot per betaling in cash ruim een vijfde hoger was dan bij het pinnen. De zogeheten ecologische voetafdruk was 36 procent groter bij contante betalingen dan bij pinbetalingen. ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!