Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pilot-fabriek voor kweekvlees krijgt 47 miljoen euro

25-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
kweekvlees-burger_copyticht_maastricht_universiteit.jpg
De ontwikkeling en productie van kweekvlees krijgt een flinke steun in de rug. Het Nederlandse voedseltechnologiebedrijf Mosa Meat heeft 55 miljoen dollar (47 miljoen euro) opgehaald. Met de miljoenen wordt de pilot-fabriek in Maastricht uitgebreid, maar worden ook nieuwe producten ontwikkeld.
Mosa Meat wil met het geld de gang naar de consument maken, maar weet nog niet wanneer consumenten het eerste stukje kweekvlees kunnen kopen. Het bedrijf werkt wel al samen met Europese toezichthouders voor de veiligheid van het kweekvlees. Als de burger klaar is, duurt het Europese goedkeuringstraject nog zeker anderhalf jaar.
In 2013 kostte de kweekhamburger nog ongeveer 350.000 euro om te maken. Die kosten zijn nu volgens een woordvoerder door innovaties aanmerkelijk lager. Zo zijn duurdere ingrediënten, zoals een bloedserum waar eerst mee werd gewerkt, vervangen door duurzamere alternatieven. Hoeveel het nu kost om de burger te maken, kan de woordvoerder niet zeggen.

Geld van diverse partijen

Het geld is afkomstig van onder meer het Limburgse Blue Horizon Ventures, een fonds dat in voedseltechnologie investeert, en Bell Food Group, de grootste vleesverwerker van Zwitserland. Twee jaar geleden investeerden beide partijen ook al in Mosa Meat, toen voor 7,5 miljoen euro. Twee maanden geleden investeerde de Zwitserse vleesverwerker al 5 miljoen euro.

Niet de enige kweekvleesspeler

Bij Mosa Meat, een spin-off van de Universiteit Maastricht, werken nu 50 wetenschappers en ingenieurs aan de ontwikkeling van kweekvlees. In 2013 presenteerde het bedrijf de eerste kweekvleeshamburger ter wereld, gemaakt van koeiencellen, zonder dat een dier daarvoor moet worden geslacht. Mosa Meat is mede-opgericht door Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht.
Het Maastrichtse bedrijf is intussen niet meer de enige kweekvleesspeler. In Nederland is ook nog het Delftse Meatable actief. Verder zijn er ook kweekvleesinitiatieven in de Verenigde Staten (Memphis Meats en Just), Frankrijk (Gourmey), Singapore (Shiok Meats) en Israël (Aleph Farms). ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor