Pil meet lichaamstemperatuur wandelaars
18-07-2014
• leestijd 1 minuten
Dertig Vierdaagselopers slikken vrijdagmorgen een speciale pil op verzoek van de onderzoeksgroep van inspanningsfysioloog prof. Maria Hopman van het Nijmeegse Radboudumc. Via een chip in die pil kan de groep voortdurend volgen hoezeer de lichaamstemperatuur van een wandelaar stijgt.
Tropische omstandigheden
Vrijdag lijkt het de warmste wandeldag te worden sinds de start van het jaarlijkse gezondheidsonderzoek in 2007. Hopman wil weten hoe hoog de temperatuur van wandelaars oploopt onder tropische omstandigheden, zei zij donderdag.
Levensgevaarlijk
Het gezondheidsonderzoek is begonnen nadat in 2006 twee lopers tijdens een zeer warme eerste wandeldag waren bezweken. Honderden anderen vielen flauw en de Vierdaagse van dat jaar werd afgeblazen. Eerder onderzoek toonde aan dat de lichaamstemperatuur tijdens het lopen stijgt tot 38 à 39 graden. ,,Als de temperatuur boven de 41 graden zou komen, wordt het levensgevaarlijk. Maar voor het zover is hebben lopers al klachten als hoofdpijn, wazig zien en duizelingen'', aldus Hopman.
Fysieke inspanning
De Vierdaagse-organisatie gebruikt de bevindingen van de onderzoekers om te bepalen wanneer het weer aanleiding geeft voor maatregelen. Zo bleken lopers te weinig te drinken en daarom wordt daar deze week steeds voor gewaarschuwd. Ook is vastgesteld dat het lichaam zich heel snel aanpast aan de zware fysieke inspanning die de Vierdaagse vereist. ,,Dat is gunstig voor vrijdag, als het op de laatste dag echt zwaar zal zijn door de massale drukte, de hitte en de smog'', zegt de inspanningsfysioloog.
ANP