Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Piet blijft soms zwart, maar vaak ook niet

31-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_zwartepiet.jpg
'Gewoon' zwartgeverfd, met roetvegen of compleet anders: een echte lijn valt niet te ontdekken in de viering van het sinterklaasfeest bij Nederlandse bedrijven en organisaties. Het uiterlijk van Zwarte Piet is, net als op scholen en bij winkeliers, bij veel instellingen een item. Maar soms ook helemaal niet.
Een aantal bedrijven geeft aan de landelijke lijn van het Sinterklaasjournaal te willen volgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor KPN en de Rabobank. ,,Hoe bij ons de pieten er uit komen te zien is nog niet duidelijk'', aldus een woordvoerster van KPN. ,,We wachten af wat het Sinterklaasjournaal doet en ook kijken we naar RTL met de Club van Sinterklaas. Het belangrijkste is dat het een leuk feest voor de kinderen wordt.'' Een woordvoerder van Rabobank zegt: ,,We volgen de maatschappelijke discussie, maar mengen ons er niet actief in.''
Journaal
Het Sinterklaasjournaal is 9 november voor het eerst op televisie te zien. Op 14 november komt er een extra lange uitzending over de intocht van Sinterklaas in Meppel, waar voor een aanzienlijk deel 'schoorsteenpieten' meelopen. Ze hebben roetvegen op het gezicht, waarbij de ogen, oren en neusgaten niet zwart zijn.
Schoorsteenpieten
Shell werkt ook met schoorsteenpieten. ,,De pieten hebben zwarte vegen op hun wangen'', vertelt een woordvoerster van het bedrijf. ,,Naar de term zwarte piet wordt ook geen verwijzing gemaakt in de uitnodigingen naar personeel. Dit wordt al jaren niet meer gedaan.'' Het olieconcern viert het sinterklaasfeest met een muzikale voorstelling voor de mensen op het hoofdkantoor in Den Haag in de schouwburg in Rijswijk .
Roetvegen
Bij het sinterklaasfeest van Nuon zijn ook roetpieten met vegen op hun gezicht te zien. De energieleverancier is gevestigd in Amsterdam en zegt daarom de lijn te volgen van die stad. ,,Het belangrijkste is dat de pieten na afloop van het strooien met snoepgoed, de deur goed afsluiten. Dat werkt energiebesparend'', grapt de woordvoerder van het bedrijf.
Onveranderd
Bij de provincie Groningen blijft het feest onveranderd en verandert het uiterlijk van Zwarte Piet niet. ,,Het is hier nauwelijks een item'', legt een woordvoerder uit. ,,Het staat niet bovenaan de politieke agenda.'' Datzelfde geldt voor het feest bij de provincie Noord-Brabant. ,,We zien geen aanleiding om het aan te passen.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!