Kassa

Pierre Wind: hoe kun je duurzaam koken?

  •  
11-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1280 keer bekeken
  •  
Pierre Wind
Pierre Wind laat in de uitzending zien dat duurzaam koken heel lekker kan zijn en met weinig geld en moeite mogelijk is. Je hoeft niets weg te gooien en kunt zelfs van oud brood nieuw brood maken. Pierre kookt voor ons uit de kliko. Onderin dit artikel vind je wat lekkere, duurzame recepten.
Duurzaam is voor Pierre de constatering dat je weet waar voedsel vandaan komt, hoe het hiernaartoe is vervoerd, of het voedsel allerlei bereidingen heeft ondergaan en of er bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Zo is groente bijvoorbeeld duurzamer dan vlees of vis en is wit vlees op zijn beurt weer duurzamer dan rood vlees (en ook nog eens goedkoper). Vis uit de bijvangst is vrijwel altijd duurzaam en ook nog eens spotgoedkoop.

Gooi niets weg

Eten weggooien is doodzonde. Alles, en vooral groenteresten, is opnieuw bruikbaar. Van een bloemkoolstronk kun je bijvoorbeeld een heerlijke vegetarische schnitzel maken. Van aardappelschillen maak je eenvoudig chips. Divers groenteafval tover je om in een mooi bouillon. En van koffieprut kun je een heerlijke koffieprutmousse maken. Je moet vooral veel zelf maken in plaats van koken met instant-producten, zoals pasta, bouillon en sauzen. Dat is veel eenvoudiger dan velen denken, vaak ook nog goedkoper en vooral veel lekkerder.

Besparen op gas

Ook laat Pierre Wind zien dat je fors kunt besparen op het gas door dat uit te zetten zodra het water kookt. Een ei moet je dan acht minuten in plaats van zes minuten in het hete water laten staan. Dat geldt in feite voor alles wat je kookt: het kan vaak zonder vuur.
Tenslotte pleit Pierre voor een leven als flexitariër. Dat houdt in dat je een paar dagen per week geen vlees eet. Dat zet pas echt zoden aan de duurzame dijk.

Problemen en obstakels

Maar er zijn wel een paar problemen en obstakels in dat hele duurzame: bij het winkelen had Pierre grote moeite om erachter te komen of het voedsel duurzaam was gekweekt of gevangen. Bij vis moet de herkomst en vangstmethode op het etiket staan, maar dat gebeurt bij de visboeren nog veel te weinig. Op groentes in de supermarkt staat op de verpakking soms wel de herkomst (bijvoorbeeld, peultjes uit Kenia, druiven uit Marokko), maar bij verse groenten ontbreekt dat vaak. En bij vlees moet je er zelf achter komen of biologisch vlees uit Ierland duurzamer is dan één-sterren vlees uit Nederland. Want dat Ierse vlees is weliswaar biologisch geteeld, maar heeft daarna nog vele kilometers per vliegtuig, schip en auto of vrachtwagen gemaakt om in Nederland te komen. En dat is niet zo duurzaam.

Duurzaamheidskeurmerken

Er zijn duurzaamheidskeurmerken, maar het probleem is dat het er juist veel te veel zijn. Kijk maar eens op de afbeelding hieronder. Volgens het voedingscentrum zijn er bijna honderd keurmerken. Dat zorgt voor veel onduidelijkheid, en daardoor weet consument vaak niet meer waar je aan toe bent.
Kenmerken duurzaamheid
Hoe los je dit op? Pierre vindt dat de overheid moet ingrijpen in dit woud aan keurmerken en dat er een duurzaamheidskeurmerk moet komen dat glashelder is.

Met z'n allen duurzaam koken

Dan is er nog de kwestie hoe je mensen kan overtuigen van duurzaam koken. Daar is Pierre helder in: door te laten zien dat duurzaam koken lekker, makkelijk en goedkoper is. Alleen maar winst dus. Dat geldt ook zeker voor mensen die denken dat ze weinig tijd hebben en daarom alles instant kopen, zoals droge pasta, sausen uit een pakje et cetera. Allemaal onzin want zelf maken kost je nauwelijks meer tijd – zeker niet als je voor meerdere dagen producten maakt.
Op zoek naar wat lekkere, duurzame recepten? Pierre deelt zijn recepten voor pasta met preisaus en loofesto , voor  vegetarische schnitzel gemaakt van knolselderij  en voor koffieprutmousse .
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

korenbloem2000
korenbloem200012 mei 2019 - 13:32

Wat een irritante man! 

tenormin
tenormin12 mei 2019 - 12:23

Uiteraard goed om te zien dat je zelfs van afval van bloemkool nog wat kan maken. Minder leuk, maar dat zal wel als lolletje bedoelt zijn: Pierre Wind, liggende op de vloer van een AH supermarkt om het goedkoopste zelfrijzend bakmeel te scoren. Dat zij ik mijzelf (helaas) nooit doen. En @riet2624, geef mij maar de niet mooi uitziende Italiaanse of Spaanse tomaat i.p.v. de waterballen die Nederlandse tomaat heet. De beste worden geëxporteerd, de mindere tomaat blijft hier.

manwijf
manwijf12 mei 2019 - 11:00

Superleuk item met heel lekkere recepten! Koop zelf ook bij voorkeur onverpakte Nederlandse producten, want dat gesleep over de aardbol is inderdaad vaak onnodig. Eigenlijk zouden we daarom ook beter alleen seizoensgroenten kunnen eten. Veel ouderen doen dat al. Nu die voor het klimaat protesterende jeugd nog. Bij het opwarmen van bruine bonen etc. kan het gas ook uit als het kookt. Deed mn moeder vroeger ook al. Een rookworst wordt in heet water uit de waterkoker en zonder te koken ook warm genoeg. p.s. Bijvangst werd als varia ook in de markt gezet. Als je op schol en tong vist, wil dat nog niet zeggen, dat andere vis opeens niets waard zou zijn. Wordt in een viswinkel niet verkocht als zijnde bijvangst, maar is gewoon onder de soortnaam te koop. 

riet2644
riet264412 mei 2019 - 10:52

Ik gebruik heden ten dagen nog altijd het loof van de prei, voor in de soep en bv. pasta's enz. Ook de aardappelen liet ik vroeger, op het elektrisch fornuis, op de uitgedraaide plaat uit verder garen. Maar nu met de inductieplaten doe ik dat niet omdat die platen meteen koud zijn. Evengoed leuk om dit weer door een topkok te zien bereiden. Inderdaad moet er veel zuiniger worden omgegaan met onze producten. Waarom moeten er zoveel verschillende producten te koop zijn? Je ziet door de bomen het bos niet meer! Daarnaast zou het beter zijn, als er hoofdzakelijk seizoen producten te koop zijn. Nu eet men het hele jaar door o.a boontjes,aardbeien, asperges enz. Het zou beter en is veel lekkerder zijn, als die producten er tijdelijk te koop zouden zijn. De mensen koken dan ook gevarieerder. Ik hoef geen tomaten uit Marokko of Chili, Spanje enz. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!