Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Phishingmails Overig

24-12-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
12560 keer bekeken
  •  
Overig logo's 2

In dit overzicht vind je alle phishingmails die onder de categorie 'overig' vallen, zoals berichten over de waterschapsbelasting, een betalingsherinnering vanuit een energiemaatschappij of een mail vanuit een reisbureau. Ook een nepmail ontvangen? Tip ons en stuur het bericht door naar kassa-online@bnnvara.nl.

December 2021

Uit naam van parkeer-app Parkmobile gaat deze phishingmail rond met een betalingsherinnering. De nepmail is onder meer te herkennen aan het oude logo dat is gebruikt. Klik niet verder, betaal niet: online criminelen zijn uit op je geld! Bekijk het voorbeeld:

Parkmobile-nep

November 2021

Krijg je een mail uit naam van de ANWB waarin staat dat er een openstaande factuur is die binnen vier dagen betaald moet zijn? Verwijderen! Let vooral op het emailadres waarvan het afkomstig is, daaraan kan je ook zien dat het om phishing gaat.

ANWB - bewerkt

Opgelet: uit naam van de RDW, de organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt, gaat deze nepmail rond over niet betaalde inschrijvingskosten. Trap niet in de boodschap "Er staat een ongelezen bericht voor u klaar." Online criminelen proberen je geld afhandig te maken via de betaallink. Bekijk het voorbeeld:

nepmail RDW

Ook gaan er nepsms'jes rond uit naam van PostNL over dat een pakket het sorteercentrum heeft bereikt. Klik niet op de link in de sms, maar verwijder de sms.

phishing postnl november 2021

Oktober 2021

Energiebedrijf Liander waarschuwt klanten voor een nepmail. Online criminelen proberen ontvangers van de mail geld te laten overmaken onder het mom van ‘Let op: voorkom extra incasso kosten.’ In de mail wordt ingegaan op de actualiteit rondom de energieprijzen en – belastingen. Bekijk het voorbeeld van de phishingmail hieronder. Klanten die er in zijn getrapt en het geldbedrag hebben overgemaakt raadt Liander aan om aangifte te doen bij de politie en melding te doen bij consumentenautoriteit ACM.

Liander nepmail Energiebelasting 2022 2

Er worden diverse valse e-mails en sms-berichten verspreid zogenaamd namens Woningnet, waarin ontvangers wordt gevraagd om 'verlengingskosten' te betalen of om de inschrijving te verlengen. Trap hier niet in, klik nooit op een link vanuit zo'n bericht! Bekijk het voorbeeld hieronder. Online oplichters zijn uit op je geld. Lees meer over phishingpogingen op de Woningnet-site.

inschrijving woningnet nep
woningnet-phishing

Opgelet, uit naam van de ANWB hebben online criminelen een nepmail in omloop gebracht onder de noemer 'ANWB Correspondentie'. Trap niet in de boodschap over een openstaande factuur. Bekijk het voorbeeld hieronder. Klik niet op de link, verwijder de mail. Op de website van de ANWB lees je meer informatie over de recente pogingen tot oplichting via phishing.

ANWB nepmail premie

Juli 2021

In dit zeer gehaaide mailtje kon een Kassa-kijker diens eigen naam teruglezen. Volgens de website van Vattenfall is dat één van de echtheidskenmerken van een Vattenfall-mail. Toch is het bericht niet te vertrouwen. In de tekst staan meerdere links die allemaal naar hetzelfde adres verwijzen. En dat adres is niet van Vattenfall zelf. Niet klikken dus!

Schermafbeelding 2021-07-09 om 13.31.16

Juni 2021

Opgelet: uit naam van Waternet gaat een nepmail rond met de boodschap 'Definitieve betalingsherinnering ontvangen'. Criminelen die online actief zijn hopen zo jouw gegevens en geld buit te maken. Klik niet door in de phishingmail en gooi deze weg. Lees de tips om een nepmail te herkennen op de website van Waternet. Twijfel je over de echtheid van een ontvangen mail van Waternet? Doe dan eerst navraag bij de klantenservice.

Niet alleen uit naam van Waternet worden nepmails gestuurd, ook gaat er een nepmail rond uit naam van Vattenfall over een tweede betalingsherinnering. 

Waternet betalingsherinnering
phishing vattenvall juni 2021

Februari 2021

Zorgverzekeraar VGZ waarschuwt klanten voor een nepmail: Sinds 15 februari 2021 zijn er phishingmails met een iDEAL-link in omloop. In de mail staat dat je voor 16 februari 2021 een bedrag (€ 342,19 of € 320,10) moet betalen via een iDEAL-link. Doe dit niet. Verwijder deze mail direct en klik niet op links. De mail lijkt afkomstig van vgznieuws@vgz.nl, maar is het niet. Het mailadres van de afzender is gespooft, waardoor het lijkt alsof deze afkomstig is van VGZ. Je herkent de mail aan het klantnummer 51777545080, dat in alle mails hetzelfde is. Bekijk het voorbeeld:

vgz-nep

Ben je klant bij energiebedrijf Vattenfall? Let dan op! De mail met de boodschap 'Belangrijk: Voorkom afsluiting betaal direct', is afkomstig van online criminelen die uit zijn op je gegevens en geld. Laat je niet misleiden en klik niet op de betaallink. Bekijk het voorbeeld:

vattenfall-phishing

Uit naam van loyaliteitsprogramma Air Miles wordt een phishingmail gestuurd waarin gevraagd wordt om je account te verifiëren, vanwege 'veel spam accounts'. De mail is afkomstig van cjib-mail@incasso-info.com en is niet het juiste e-mailadres van Air Miles. Air Miles waarschuwt hier ook voor diverse phishingmails die in omloop zijn.

Schermafbeelding 2021-01-26 om 09.39.22
woningnet-phishing

December / November 2020

mislukte afleverpoging postnl
woningnet nepmail

Oktober 2020

zilveren kruis phishing

September 2020

Post Service Nederland nepmail
vattenfall nepmail
post service nederland phishing

Januari 2020

Essent phishing

December 2019

vattenfall phishing
track-trace phishing
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!