Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Phishingmails Overheidsinstanties

14 jun 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5541 keer bekeken
Overheidsinstanties logo's

Juni 2021

Online criminelen maken vaak misbruik van De Belastingdienst bij het versturen van nepmails. Laat je geen schrik aanjagen en trap niet in de  boodschap 'Openstaande schuld'. Je wordt doorgeleid naar een nagemaakte betaalomgeving, waar cybercriminelen je geld afhandig proberen te maken. Bekijk het voorbeeld hieronder:
belastingdienst nepmail openstaande schuld

Mei 2021

Trap niet in deze nepmail uit naam van MijnOverheid. Deze gaat in diverse varianten rond, onder meer met de boodschap: Bericht omtrent uw Waterschapsbelasting en Belangrijk bericht ontvangen. Klik op de links in deze mail, je wordt doorgeleid naar een nagemaakte DigiD-inlogomgeving! Bekijk het voorbeeld:
nepmail Mijn overheid

Februari 2021

Opgelet: de layout is bedrieglijk echt, toch is deze mail niet afkomstig van MijnOverheid. Cybercriminelen zijn uit op je gegevens en geld. Trap dus niet in dit nepbericht over de Belastingdienst, klik niet op de link en verwijder het mailtje.
Bericht-van-belastingdienst phishing
Let op: Trap niet in deze mail uit naam van Digi-D met het onderwerp 'Verificatie'. Deze is gemaakt en verstuurd door online criminelen, die je willen verleiden om door te klikken. Deel je gegevens niet, blokkeer de afzender en gooi de mail weg.
digid phishing verificatie
mijnoverheid phishingmail

December 2020

ongelezen bericht DigiD

Oktober 2020

U ontvangt een teurggave Bdienst phishing
Phishingmail belastingdienst geldteruggave oktober 2020
ontbetaalde boete nep cjib
teruggave toeslagen Belastingdienst phishing

Juli 2020

cjib betaal op tijd nep
phishingmail belastingdienst 21-7-2020
phishingmail belastingdienst 21-7-2020_2
phishingmail belastingdienst juli 2020
phishinmail belastingdienst 18 juli 2020_redactie

April 2020

belastingdienst nep
Laatste herinngering openstaande boete

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Rob Koch
Rob Koch28 sep 2020 - 11:20

Cybercriminelen maken gebruik van zogenaamde "Social Engineering" technieken. Hierbij wordt misbruik gemaakt van de menselijke eigenschap op iets of iemand te vertrouwen. Mensen worden "verleid" om op een linkje te klikken of een attachment te openen. Via de telefoon wordt deze methodiek ook gebruikt door cybercriminelen die getraind zijn in het voeren van telefoongesprekken. Tijdens een telefoongesprek met een "aardige, behulpzame meneer of mevrouw van de bank" zijn mensen snel bereid om vertrouwelijke gegevens te delen. Het is van belang dat mensen bewust zijn van deze risico's. Het bewustzijnsniveau op het gebied van informatiebescherming is slecht en de mensen die het wél begrijpen gedragen zich vaak alsnog onveilig met ICT-middelen en (bedrijfs)gegevens. Hiervan zijn talloze voorbeelden.

harmsen
harmsen28 sep 2020 - 10:13

Die mails barsten van de taal- en interpunctiefouten. De Belastingdienst stort alleen teruggaven op je betaalrekening, die je bij je aangifte al hebt opgegeven. Ze sturen nooit e-mailtjes. Als ze je bericht sturen, staat dat in Mijn Overheid.

Engelse drop
Engelse drop28 sep 2020 - 9:36

Als je krijgt of moet betalen dat staat in mijn overheid. Kijk daar als eerste in. Verder nergens in of op.