In dit artikel vind je phishingmails uit naam van overheidsinstanties die recent bij Kassa zijn binnengekomen. Denk bijvoorbeeld aan mail over een boete vanuit het CJIB, MijnOverheid of een betalingsverzoek vanuit de Belastingdienst. Aan de hand van deze voorbeelden kun je phishingmails herkennen. Heb je ook een nepmail ontvangen? Stuur het voorbeeld door naar kassa-online@bnnvara.nl, zodat wij anderen kunnen waarschuwen.
Online criminelen maken in phishingmails vaak misbruik van de naam MijnOverheid. In deze nepmail proberen online criminelen je te verleiden om door te klikken met de boodschap "U komt nog in aanmerking voor een terugbetaling van uw fiscale activiteit." Klik niet verder, verwijder deze phishingmail. Onthoud: echte mails van MijnOverheid bevatten nooit een doorlink. En de onpersoonlijke aanhef "Geachte heer/mevrouw" wordt evenmin gebruikt. Bekijk het voorbeeld:
Trap niet in de aanlokkelijke boodschap "Teruggave 2021" en klik niet op het linkje "Ga naar MijnOverheid", want online oplichters zijn uit op je geld en gegevens. De gebruikte afzender in deze mail is mailsystem@woningnet.nl. Hieraan herken je ook dat de mail nep is. Bekijk hieronder het voorbeeld.
Online criminelen maken vaak misbruik van de naam MijnOverheid, met als doel om jouw gegevens en geld te bemachtigen. Goed om te weten: echte mails van MijnOverheid bevatten nooit een doorlink. De mails gelden enkel als notificatie voor een bericht in je persoonlijke digitale brievenbus de Berichtenbox. Hieronder zie je een voorbeeld over een vordering vanuit de politie.
Ook in september 2021 zijn er veel mails uit naam van MijnOverheid gestuurd. Bekijk hieronder recente voorbeelden van phishingmails met de boodschap 'Teruggave bevestigen' en 'Teruggave 2020.' Trap er niet in, klik niet op de blauwe link!
Het klinkt als een goed bericht: er staat je een teruggave van 589,79 euro te wachten. Maar wees voorzichtig: DigiD zou je niet per sms van zo'n teruggave op de hoogte stellen. Trap er daarom niet in en klik niet op de link in het phishingsms'je.
In juli kregen we aantal phishingsms'jes uit naam van overheidsinstanties opgestuurd, waaronder dit opmerkelijke sms'je uit naam van Centraal Justitieel Incassobureau. Het is zogenaamd verstuurd door 'Jagh de Koning' en heeft nogal een dwingende toon. Het sms'je bevat taalfouten. Maak niet zomaar iets over, ook al is de toon dwingend. Controleer altijd bij de instantie zelf of er nog een rekening openstaat.
In deze phishingmail uit naam van de Belastingdienst staat dat er nog een openstaande schuld is. Meerdere herinneringen zouden zijn gestuurd. Er wordt gedreigd met beslaglegging op de inboedel. Het gaat hier om een nepbericht. Controleer altijd bij 'Mijn Belastingdienst' over betalingen.
Daarnaast gaan er in juli 2021 wederom phishingsms'jes uit naam van DigiD rond over een zogenaamde teruggave. Let op: klik niet op de link. Berichten over teruggaves ontvangt u bijvoorbeeld via de Berichteninbox van de overheid of via de Belastingdienst. Een bericht over teruggave zal de overheid niet sturen, wel een sms of mail dat er een bericht voor u klaarstaat.
Uit naam van WoningNet gaan er mails rond waarin staat dat je 'verlengingskosten' moet betalen. Klik niet op de betaallink. WoningNet stuurt namelijk geen betaalverzoeken met links in de tekst. In deze video legt de organisatie uit wat je moet doen als je er perongeluk wel in bent getrapt.
Hetzelfde verhaal werd vorige maand al gesignaleerd in mails die van de overheid lijken te zijn. Ook hiervoor geldt: trap er niet in. De boodschap 'Maak uw teruggave in orde' is aanlokkelijk, maar afkomstig van online criminelen en bedoeld om je tot doorklikken te verleiden. Deel je gegevens niet, klik niet op 'Open uw Berichtenbox', blokkeer de afzender en gooi de phishingmail weg.
Trap niet in deze nepmail uit naam van MijnOverheid. Deze gaat in diverse varianten rond, onder meer met de boodschap: Bericht omtrent uw Waterschapsbelasting en Belangrijk bericht ontvangen. Klik op de links in deze mail, je wordt doorgeleid naar een nagemaakte DigiD-inlogomgeving! Bekijk het voorbeeld:
Opgelet: de layout is bedrieglijk echt, toch is deze mail niet afkomstig van MijnOverheid. Cybercriminelen zijn uit op je gegevens en geld. Trap dus niet in dit nepbericht over de Belastingdienst, klik niet op de link en verwijder het mailtje.
Hoelang is deze website 'mijn overheid' nu al in gebruik? Als je er voor het eerst komt krijg je een mededeling dat zij nooit links sturen om op te klikken, maar ook staat ALTIJD in hun berichten dat je naar de website moet gaan om in te loggen. Hoe moeilijk kan het zijn om te lezen? En voor mensen die (nog) geen Nederlands kunnen, die het zouden moeten als ze met dergelijke instanties te maken krijgen, zit er een vertaalservice in windows, zelfs op google.............
Fijn Artikel met uitleg over nepmails vanuit de overheid. Voor mezelf kwam ik dit artikel tegen: https://langerthuisinhuis.nl/phishing-deze-dingen-doet-uw-bank-nooit/. Wat ik ook een fijn artikel vond met uitleg over nepmails van de bank.
Cybercriminelen maken gebruik van zogenaamde "Social Engineering" technieken. Hierbij wordt misbruik gemaakt van de menselijke eigenschap op iets of iemand te vertrouwen. Mensen worden "verleid" om op een linkje te klikken of een attachment te openen. Via de telefoon wordt deze methodiek ook gebruikt door cybercriminelen die getraind zijn in het voeren van telefoongesprekken. Tijdens een telefoongesprek met een "aardige, behulpzame meneer of mevrouw van de bank" zijn mensen snel bereid om vertrouwelijke gegevens te delen. Het is van belang dat mensen bewust zijn van deze risico's. Het bewustzijnsniveau op het gebied van informatiebescherming is slecht en de mensen die het wél begrijpen gedragen zich vaak alsnog onveilig met ICT-middelen en (bedrijfs)gegevens. Hiervan zijn talloze voorbeelden.
Die mails barsten van de taal- en interpunctiefouten. De Belastingdienst stort alleen teruggaven op je betaalrekening, die je bij je aangifte al hebt opgegeven. Ze sturen nooit e-mailtjes. Als ze je bericht sturen, staat dat in Mijn Overheid.
Als je krijgt of moet betalen dat staat in mijn overheid. Kijk daar als eerste in. Verder nergens in of op.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!