Philips stort zich op gezondheidszorg
22-09-2014
• leestijd 2 minuten
Philips onthulde plannen om het 123-jarige concern op te splitsen. De nadruk komt volledig te liggen op gezondheidszorg door de huidige divisies Healthcare en Consumer Lifestyle samen te voegen onder de noemer HealthTech. De lichtdivisie, de oorsprong van Philips, wordt klaargestoomd voor een zelfstandige toekomst.
Samenhang medische tak en consumentenapparatuur
Bestuursvoorzitter Frans van Houten benadrukte in een toelichting meermaals de samenhang tussen de medische tak en consumentenapparatuur. Het concern wil inspelen op de toenemende aandacht van consumenten voor gezonder leven, inspanningen om de drukte in ziekenhuizen te verlagen en de verhouding tussen zorgkwaliteit en de kosten.
'Internet of everything'
Door het verschijnsel 'internet of everything' kunnen alledaagse consumentenapparaten fungeren als registratiemiddelen. Van Houten gaf als voorbeeld dat een tandenborstel via het internet de staat van mondzorg doorgeeft aan tandartsen.
'Geen bedreiging'
Van Houten is niet bang in de gezondheidsmarkt op te moeten boksen tegen kolossen als Apple en Google, die werken aan bijvoorbeeld apps die de hartslag kunnen meten. ,,Dat zie ik niet als een bedreiging maar als een bevestiging van de trend waarop wij willen inspelen.''
Lichtdivisie
Wat betreft de lichtdivisie bereidt Philips een tweede stap voor. Nadat het concern in juni al de led- en autoverlichting apart zette, wordt nu het restant voorbereid op een zelfstandige toekomst. Philips ging niet verder dan die aankondiging. Verdere details volgen in 2015.
12 tot 18 maanden
Van Houten denkt dat de afsplitsing van de lichtdivisie 12 tot 18 maanden in beslag neemt. ,,In 2016 staat de lichtdivisie op eigen benen''. Eric Rondolat, in wie de topman zijn volste vertrouwen uitsprak, blijft leiding geven aan het onderdeel.
Eigen hoofdkantoor
De naam Royal Philips NV blijft bestaan. HealthTech en Lighting Solutions krijgen wel elk een eigen hoofdkantoor in Nederland. Philips greep in het verleden ook al fors in door de onderdelen ASML en NXP, beiden actief in de chipsector, af te stoten. ANP