Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Philips levert 'TomTom' voor hartingrepen

23-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
doctor-stethoscope_08.jpg
Elektronicaconcern Philips heeft dinsdag de commerciële introductie van het medische interventiehulpmiddel HeartNavigator aangekondigd. Hiermee wordt het vervangen van hartkleppen via een katheter vergemakkelijkt. ,,Het is de TomTom voor hartkatheterisaties'', zei Hans Bossink, topman van Philips Healthcare in de Benelux, tijdens een presentatie in het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven.
Tijdens een hartklepvervanging via een katheter kunnen artsen niet direct op het hart kijken. Ze kunnen het niet fysiek voelen. De HeartNavigator is ontworpen om de chirurg door beeldvorming toch zo veel mogelijk informatie te verstrekken. De apparatuur combineert daarvoor beelden die voor de operatie van het hart zijn gemaakt, met actuele röntgenbeelden van de operatie.
Hartoperaties worden steeds vaker uitgevoerd via een katheter. Zo'n operatie is daardoor voor een patiënt minder ingrijpend dan een open hartoperatie. Ook risicogroepen kunnen zo'n operatie ondergaan. De ingreep staat nog in de kinderschoenen. In 2007 is daarmee begonnen. Het aantal 'minimaal invasieve' hartklepvervangende operaties stijgt evenwel snel. In 2010 werden in Europa 13.000 van deze operaties uitgevoerd en dat aantal groeit elk jaar met 'hoge dubbele' cijfers, aldus Philips.
Bij het Catharina-ziekenhuis worden jaarlijks ongeveer zeventig van deze operaties uitgevoerd. ,,Dankzij de ict kunnen we veel meer data verwerken dan vroeger. '' zei Jacques Koolen, hoofd van de afdeling cardiologie van het ziekenhuis. De instelling werkt al sinds 2009 met de HeartNavigator en is een van de ziekenhuizen over de hele wereld die aan de ontwikkeling ervan hebben meegewerkt. ,,Het systeem vergemakkelijkt de operatie voor ons'', zei Koolen.
Philips ziet veel groeimogelijkheden in zogenoemde 'minimaal invasieve' ingrepen, waarbij de patiënt een relatief korte herstelperiode heeft. Door de vergrijzing en de stijgende zorgvraag moet er steeds efficiënter worden omgesprongen met de zorg die een patiënt krijgt. ,,Sinds 1980 is het aantal ligdagen al teruggebracht van achttien tot zes'', aldus Bossink. ,,Ook voor de maatschappij is het beter, want mensen kunnen weer sneller bijdragen aan de economie.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!