Kassa

Pgb-overschrijding in 2015 valt lager uit

31-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
muntgeld_31.jpg
De overschrijding van 900 miljoen euro bij het persoonsgebonden budget (pgb) die staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) voorzag voor 2015 valt lager uit.
Overschrijding
De bewindsvrouw meldt de Tweede Kamer maandag dat nu wordt uitgegaan van een overschrijding van 700 miljoen euro. Ze baseert zich daarbij op cijfers tot en met afgelopen zomer die laten zien dat er, wellicht door alle ophef, minder vraag is naar het pgb waarmee mensen zorg op maat kunnen regelen.
Centraal Planbureau
De cijfers komen overeen met ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) dat eerder aangaf dat de voorgenomen aanpassingen van de pgb-regeling zo'n 250 miljoen euro minder zouden opleveren dan de geplande 900 miljoen.
Populair
Het pgb is populair. Er maken nu zo'n 130.000 mensen gebruik van en dit jaar wordt er 2,4 miljard euro aan uitgegeven. Veldhuijzen van Zanten kondigde plannen aan om te voorkomen dat de stijgende vraag er in 2015 toe zou leiden dat er meer geld voor nodig is dan de 2,9 miljard euro die dan beschikbaar is. Het herzieningsplan van de bewindsvrouw zorgde afgelopen maanden voor veel onrust en protest onder mensen met een pgb.
ANP

Meer over:

diginieuws, pgb
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!