Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pfizer: vaccin nog effectiever na derde prik

09-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3142 keer bekeken
  •  
1127vaccineren3
De vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn mogelijk veel effectiever na een derde prik. De eerste resultaten van een onderzoek wijzen dit uit, zeggen de bedrijven achter de vaccins.
De farmaceuten willen toestemming vragen aan de medicijnautoriteiten in de EU en de VS voor een derde prik met hun vaccin tegen het coronavirus.

Booster

De derde dosis zou ongeveer zes maanden na de tweede vaccinatie moeten volgen, aldus Pfizer/BioNTech en Moderna. Antistoffen tegen corona zijn vijf tot tien keer zo hoog na nog een extra prik. Deze vervolgvaccinatie wordt ook wel een booster genoemd.
Eind juni zeiden Amerikaanse onderzoekers nog dat de vaccins van de Pfizer/BioNTech en Moderna het immuunsysteem dusdanig lang een het werk zetten dat ze mogelijk jarenlang bescherming geven tegen het virus, mits het virus niet muteert op een manier die de vaccins omzeilt.

Pfizer/BioNTech en Moderna verwachten binnenkort meer informatie over het onderzoek vrij te geven. 

Delta-variant

De besmettelijke Delta-variant van het coronavirus, die nu wereldwijd oprukt, is heel moeilijk uit te schakelen. Mensen hebben twee prikken met een coronavaccin nodig om beschermd te zijn, maar ook dan is de afweer veel zwakker dan bij andere varianten, zeggen Franse onderzoekers. Mensen die één prik hebben gehad zijn nauwelijks beschermd, en hetzelfde geldt voor mensen die zijn genezen van corona.
"Een enkele dosis Pfizer/BioNTech of AstraZeneca was niet of nauwelijks efficiënt tegen de Delta-variant. Beide vaccins zorgden pas na de tweede prik voor een reactie die in staat was de Delta-variant effectief te neutraliseren", aldus de onderzoekers. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!