Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pfizer en Moderna verhoogden vaccin-prijzen voor EU

02-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2291 keer bekeken
  •  
1127vaccineren3
Doordat de vaccins van Pfizer en Moderna effectief zijn, mogen ze ook wat meer kosten. Dat is de reden voor de twee farmabedrijven om de prijs van hun coronavaccins in contracten met de EU te verhogen. Dat haalt Het Financieele Dagblad (FD) uit berichtgeving van de Financial Times. Die krant las delen van het aangepast contract.
Eerder koste Pfizer 15,50 euro per dosis. Dat is volgens de Britse krant verhoogd met meer dan een kwart, naar 19,50 euro. Moderna voerde een prijsverhoging van 2,50 euro door per dosis. De nieuwe prijs bedraagt 21,50 euro, wat neerkomt op een stijging van meer dan 10 procent. De prijs voor Moderna ligt echter nog altijd lager dan de 24 euro die de EU eerder bereid was ervoor te betalen. Die prijs was toen gebaseerd op een lager aantal vaccins.
De ceo van Pfizer, Albert Bourla, benadrukt dat rijkere landen meer voor het vaccin betalen dan landen met lagere inkomens. Deze landen zouden de helft betalen en lagelonenlanden niet meer dan de kostprijs.

Hogere prijs vanwege goede werking

De farmaceuten zullen tot 2023 zo'n twee miljard doses leveren van hun vaccins aan de EU. De EU accepteert de prijzen, omdat de bedrijven hebben beloofd geen vaccins uit Europese fabrieken te exporteren naar andere landen. De extra vaccins zijn door de EU besteld vanwege de goede werking. Zo zouden mensen met een zwakke gezondheid bij een derde prik extra goed beschermd zijn tegen het coronavirus.
Beide vaccins zijn zogeheten mRNA-vaccins en beschermen voor zo'n 90 procent. Dat is een stuk beter dan vaccins van andere farmaceuten. Daarnaast werden de nieuwe contracten met Pfizer en Moderna gesloten op het moment dat AstraZeneca en Jansen in het nieuws waren wegens vermoedens over een verband tussen de vaccinaties en zeldzame bloedstolsels bij enkele gevaccineerden.
Bron: FD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!