Kassa

Pfizer en Moderna verhoogden vaccin-prijzen voor EU

02-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2253 keer bekeken
  •  
1127vaccineren3
Doordat de vaccins van Pfizer en Moderna effectief zijn, mogen ze ook wat meer kosten. Dat is de reden voor de twee farmabedrijven om de prijs van hun coronavaccins in contracten met de EU te verhogen. Dat haalt Het Financieele Dagblad (FD) uit berichtgeving van de Financial Times. Die krant las delen van het aangepast contract.
Eerder koste Pfizer 15,50 euro per dosis. Dat is volgens de Britse krant verhoogd met meer dan een kwart, naar 19,50 euro. Moderna voerde een prijsverhoging van 2,50 euro door per dosis. De nieuwe prijs bedraagt 21,50 euro, wat neerkomt op een stijging van meer dan 10 procent. De prijs voor Moderna ligt echter nog altijd lager dan de 24 euro die de EU eerder bereid was ervoor te betalen. Die prijs was toen gebaseerd op een lager aantal vaccins.
De ceo van Pfizer, Albert Bourla, benadrukt dat rijkere landen meer voor het vaccin betalen dan landen met lagere inkomens. Deze landen zouden de helft betalen en lagelonenlanden niet meer dan de kostprijs.

Hogere prijs vanwege goede werking

De farmaceuten zullen tot 2023 zo'n twee miljard doses leveren van hun vaccins aan de EU. De EU accepteert de prijzen, omdat de bedrijven hebben beloofd geen vaccins uit Europese fabrieken te exporteren naar andere landen. De extra vaccins zijn door de EU besteld vanwege de goede werking. Zo zouden mensen met een zwakke gezondheid bij een derde prik extra goed beschermd zijn tegen het coronavirus.
Beide vaccins zijn zogeheten mRNA-vaccins en beschermen voor zo'n 90 procent. Dat is een stuk beter dan vaccins van andere farmaceuten. Daarnaast werden de nieuwe contracten met Pfizer en Moderna gesloten op het moment dat AstraZeneca en Jansen in het nieuws waren wegens vermoedens over een verband tussen de vaccinaties en zeldzame bloedstolsels bij enkele gevaccineerden.
Bron: FD
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

M.boekhorst
M.boekhorst3 aug. 2021 - 7:21

Onethisch vind ik deze beslissing van verhogen. Walgelijk!

ingjoy
ingjoy2 aug. 2021 - 15:02

Alle vaccins deugen NIET !!!! het is Genetisch Gemanipuleerd Testmateriaal !! https://www.bitchute.com/video/VJmvdgskiq1U/

1 Reactie
clearmaker
clearmaker2 aug. 2021 - 19:34

@ingjoy, wel eens gehoord van nepnieuws

Wilma-60
Wilma-602 aug. 2021 - 10:12

Ja moet ook veel geld verdiend worden, dus op naar de derde prik. Maar de werking ervan?? En de gevolgen ervan na jaren ???

1 Reactie
ingjoy
ingjoy2 aug. 2021 - 15:04

https://ejbron.wordpress.com/2021/07/22/video-wereldwijde-chaos-verwacht-komende-herfst-bereid-u-voor/#comments

harrybre
harrybre2 aug. 2021 - 10:05

Tsja, hadden we maar via onze Uni's en top-ziekenhuizen dit zelf moeten ontwikkelen. Had wat geld gekost ( bijv 6 ontwikkeld, slechts één goed), maar nu pompen we tig miljarden naar Big Pharma.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!