Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

PFAS aangetroffen in huishoudelijk afvalwater

26-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
putdeksel riool 1127

Volgens Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Stowa) bevat huishoudelijk afvalwater relatief veel PFAS. Deze stoffen zijn schadelijk voor de volksgezondheid, daarom wil Stowa dat de bron van de vervuiling snel achterhaald wordt. 

Het onderzoek vond plaats bij acht rioolwaterzuiveringen en is uitgevoerd door Stowa en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In eerste instantie was de verwachting dat hogere concentraties van het schadelijke PFAS* vooral voorkomen bij installaties die veel industriewater verwerken.

 * PFAS is een verzamelterm voor duizenden schadelijke stoffen die moeilijk afbreken in de natuur.

Ook PFAS in huishoudelijk afvalwater

Uit het onderzoek blijkt echter dat de schadelijke stoffen ook in relatief hoge concentraties voorkomen bij zuiveringsinstallaties die bijna alleen huishoudelijk afvalwater behandelen. 

Dit kwam aan het licht nadat bij de acht zuiveringsinstallaties, negen dagen lang metingen zijn verricht. Daarbij werd zowel het inkomende, als uitgaande water onderzocht. Aanleiding voor het onderzoek is het voornemen om de schadelijke stof terug te dringen. Daarvoor werkt de overheid samen met het bedrijfsleven. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!