Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Peuter loopt ernstige slokdarmschade op door verwisseling zuur-base druppels

18-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
512 keer bekeken
  •  
oog ogen 1127

Doordat een flesje vitamine D druppels per ongeluk verwisseld werd met Alka zuur-base druppels, kreeg bijwerkingencentrum Lareb een ernstige melding van slokdarmschade bij een peuter.

Zuur-base druppels veronderstellen dat ze een “te veel aan zure afvalstoffen in het lichaam neutraliseren en afvoeren”. Echter een aantoonbaar bewijs ontbreekt. De druppels kunnen alleen verdund veilig worden gebruikt, onverdund gebruik veroorzaakt namelijk brandwonden.

Flesjes verwisseld

Zuur-base druppels zitten in een flesje wat lijkt op een flesje oogdruppels. Ook vitamine D druppels zitten in een vergelijkbaar flesje. Daarom is het risico groot dat mensen deze druppels verkeerd gebruiken. Op de verpakking staat wel een waarschuwing, maar oogdruppels worden veel gebruikt door oudere mensen met oogproblemen.

Naast de melding over de peuter ontving Lareb eerder twee meldingen waarbij de Alka druppels per ongeluk als oogdruppel werd gebruikt. Patiënten liepen ernstig oogletsel op. Ook het Nationaal Informatie Vergiftigingen Centrum (NVIC) ontvangt regelmatig meldingen van schade door het gebruik van deze onverdunde druppels. Naast meldingen over Alka druppels ontving het NVIC ook meldingen van Lucovitaal ZuurBase In balans en Jacob Hooy Zuurbalans druppels.

Maatregelen 

Na eerdere klachten heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2019 de producent AlkaVitae gevraagd nog duidelijker te waarschuwen voor de risico’s bij verkeerd gebruik. Ook heeft Kassa uitvoerig aandacht aan dit probleem besteed. Recente meldingen bij Lareb en NVIC laten zien dat dit niet voldoende is.  Het flesje is niet aangepast en lijkt nog steeds op oog- of vitaminedruppels.

De zogenoemde zuur/base-druppels vormen een onnodig risico voor de volksgezondheid . Daarom is het noodzakelijk om uit te zoeken welke aanvullende maatregelen nodig zijn om consumenten te beschermen. Lareb heeft het NVWA opnieuw geïnformeerd.

Bekijk hier hier het fragment van de Kassa uitzending:

Bron: Lareb

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!